Anina kuhinja

Domači pustni krofi z marelično marmelado

Čas priprave: 2 uri

Čas kuhanja: 2 uri

Količina: 12-18

Sestavine:

  • 1 kg moke TIP 400
  • 1 kocka kvasa
  • 120 gramov sladkorja
  • 1 dcl sončničnega olja
  • 500 ml mleka
  • limonina lupinica ene limone
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 50 ml ruma
  • 8 rumenjakov
  • sladkor v prahu
  • marelična marmelada

Postopek:

Natisni
  1. Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
  2. V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.
  3. Medtem presejemo moko in ji na sredini naredimo luknjico. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.
  4. Zmešano testo malce pregnetemo z roko – nič zato če se malo prijema. V primeru da se res močno prijema dodamo malce moke. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati eno uro.
  5. Po tem času z rokami iz testa trgamo kroglice in jih z rokami oblikujemo v lepe okrogle hlebčke. Velikost je odvisna od željene velikosti končnih krofov. Predstavljajte si da bo končni krof po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji.
  6. Oblikovane krofe pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (3-4/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi – tako bodo pečeni in ne surovi na sredini.
  7. Ko je olje segreto, mu dodamo bobe. Bobi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Nato jih pokrijete s pokrovko in pustite da se cvrejo kakšno minutko, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih pekli na prvi strani.
  8. Pomembno je, da ves čas spremljate peko, saj znajo hitro biti preveč pečeni. Temperaturo plošče prilagajajte glede na cvrčanje. Če olje preveč cvrči, temperaturo malce zmanjšate in obratno. Bobi se morajo torej cvreti počasi, ker bodo v nasprotnem primeru v sredini še surovi.Ocvrte bobe polagate na papirnate brisačke, da le-te vpijejo odvečno mast.Ohlajene nato lahko napolnite z marmelado ali pa le potresete s sladkorjem.

Za recept gre zahvala gospe Sonji. Recept sem preizkusila že velikokrat in krofi so vedno božanski, debeli in lepi kot kupljeni – samo da so veliko boljši kot kupljeni. 😉

Za več trikov in nasvetov pri pripravi pustnih krofov, pa si preberite mojo objavo tukaj. 😉