Anina kuhinja

Triki in nasveti za popolne domače krofe

Postopek:

Natisni
 1. Vse sestavine vzamete vsaj nekaj ur pred začetkom priprave (najbolje noč prej) ven iz hladilnika/shrambe, da se segrejejo na sobno temperaturo. (torej moko, jajca, limono,…)
 2. Če ne želite zbitega testa, ne uporabljajte celih jajc, temveč le rumenjake, ki bodo testo obogatili.

 3. Ne uporabljate prevelikih količin kvasa, saj potem lahko pričakujete velike luknje. Prava razmrja so: 500 gramov moke- 25 gramov kvasa, 1 kg moke – kocka kvasa (40 gramov)
 4. Pazite, da med telom s testom in vzhajanje v kuhinji ni prepiha.
 5. Če testo gnetete/tepete s kuhalnico, pazite da ga ne dvigujete predolgo in preveč intenzivno, saj tudi to lahko povzroči velike luknje v krofih.

 6. Krofe ne vzhajajte predolgo, saj se bodo drugače v olju obračali na glavo. Dovolj je 30 minut.
 7. Najlepše oblikovani krofi naj bi bili oblikovani z roko in ne valjani in rezani z obročki. Z roko jih oblikujete tako, da trgate/režete isto težke kroglice stran (za klasično velikost je to 70-80 gramov testa na kroglico) in jih z rokami oblikujete v gladke kroglice.Naša mama, ki že desetletja cvre krofe jih vedno valja in reže z obročkom, pa so vseeno zelo lepi. Sploh pa so domači. Odločitev glede postopka je tako vaša.
 8. Olje počasi segrejete na srednjo do manjšo temperaturo ( 3-4/9). Idealna temperatura je 160 stopinj, če imate pri roki termometer. Takšno olje ne sme pretirano cvrčati, ko krof položite vanj. Če bo olje prevroče, bodo krofi preveč zapečeni, v sredini pa še surovi. Treba jih je torej cvreti počasi.

 9. Cvreti začnete krofe, ki ste jih najprej oblikovali in tako najdalj časa vzhajajo.
 10. Krof v olje položite s zgornjo stranjo navzdol in posodo za tri minute pokrijete. Nato posodo odkrijete, krof obrnete in ga na drugi strani cvrete odkritega, prav tako tam nekje tri minute.
 11. Ko krof položite v olje naj bo temperatura plošče 3-4, ko se olje od hladnih krofov že segreje nazaj in krof obrnete, pa jo znižajte na slabo 3.

 12. Ocvrte krofe položite na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo. Z brisačkami jih po želji lahko tudi obrišete.
 13. Krofe ohladimo in ohlajene takoj zamrznemo, če smo se za zamrzovanje odločili. Zamrznjeni počakajo vsaj 3 mesece.

Nekaterim vedno uspejo, drugim nikoli. Nekateri imajo pred peko krofov prav strah, oziroma strah, da se jim ne bodo naredili kranci. Ker brez njih krof ni lep – mimogrede, vseeno je okusen. 😉

Če ste slučajno eden izmed njih vam povem, da vam bo ob upoštevanju vseh teh trikov zagotovo uspelo. 😉

 

Komentarji

 1. NJamiiiii!!!!!! ;). Kooončno pravi recept za krofe. Sedaj vem, kaj sem delala narobe, tako, da upam, da mi bodo sedaj za pusta letos uspeli.

  Pozdravček tebi in tvojima dvema sončkoma.

  Katja Rener

Komentarja ni mogoče oddati.