Sestavine:
Sestavine:
1 žlica oljčnega olja
1600 gramov svežega paradižnika
1 strok česna
cca 1,5 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
2-3 večji listki bazilike
Postopek:
NatisniKozarčke in pokrovčke steriliziramo. Položimo jih v segreto pečico na 100 stopinj za 10 minut.
Paradižnike narežemo na drobno.
V posodo dodamo olje in pripravljene paradižnike. Zavremo, nato pa na nizkem ognju odkrito kuhamo 1-2 uri da velika večina vode izhlapi.
Takrat solimo, sladkamo, dodamo narezano baziliko in nariban česen. Premešamo in po okusu dosolimo. Slano mora biti malce več kot običajno. Ob uporabi omake potem jedi ni treba toliko soliti.
Omako po želji lahko fino spasirate. Sama imam rada občutek koščkov in semen. Omako do vrha nadevamo v sterilizirane kozarčke in jih dobro zatesnimo. Zavijemo jih v brisačko in pustimo da se ohladijo.
Domačo paradižnikovo omako za ozimnico sem pripravljala v prelepih kozarčkih za vlaganje iz Merkurja. Najdete jih tukaj. Poleg njih pa tudi še ogromno drugih izdelkov in pripomočkov za ozimnico.