Anina kuhinja

Creme brulee s karamelno kremo in solnim cvetom

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 35 minut peke + hlajenje čez noč

Količina: 6 nizkih ramekinov in 4 globji

Sestavine:

Sestavine za creme brulee:
500 ml sladke smetane
6 rumenjakov
2 žlici sladkorja
1 Dr. Oetker vanilijev strok

Sestavine za karamelo: (lahko uporabite tudi kupljeno, če je ne želite pripravljati)
400 g sladkorja
320 ml sladke smetane sobne temperature
120 g masla narezanega na kocke
1 čajna žlička soli

+ solni cvet

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo karamelo. Sladkor dodamo v kozico z debelim dnom in ga kuhamo na srednjem ognju da karamelizira. Takrat posodo umaknemo iz štedilnika in ji vmešamo na kocke narezano maslo. Mešamo da se sestavini dobro povežeta.

Nato pristavimo nazaj na nizki ogenj in počasi med rednim mešanjem vlijemo smetano. Mešamo da se sestavine povežejo in da vsebina začne vreti. Takrat odstavimo, vmešamo sol in vlijemo v kozarček ter popolnoma ohladimo. Ohlajeno hranimo v hladilniku.

Ramekine namastimo. Položimo jih na pekač, ki ga zalijemo z vodo, da sega do polovice ramekinov. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rumenjake in sladkor stepamo da sestavine podvojijo prostornino.

Sladki smetani dodamo semena vanilijevega stroka in sam strok in jo pripeljemo do vretja. Takšno odstavimo. Strok odstranimo.

Rumenjakovo zmes z mešalnikom hitro stepamo in v majhnem curku med mešanjem vlivamo smetano. Zmes nalijemo v ramekine tako da pustimo zgornjo tretjino prosto. Pekač položimo na spodnjo tretjino v segreto pečico za 30 minut, če so ramekini nizki ali 40 minut če so ramekini višji. Pečeno kremo ohladimo na sobni temperaturi, potem pa še čez noč dodobra ohladimo v hladilniku.

Naslednji dan čez ohlajeno kremo vlijemo ohlajeno karamelo in jo okrasimo s solnim cvetom. Postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.