Anina kuhinja

Čokoladni tiramisu

Razpolovitev biskvita.
Stopljena bela čokolada.

Mascarponejeva krema.

Čokoladni tiramisu v pekaču.

ZAHTEVNOST: 4/5
ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure

Za 6 večjih kosov. Pekač velikosti približno 20cm x 40 cm.

SESTAVINE:

Sestavine za kremo:

– 750 g mascarponeja
– 2 jajca
– 4 zvrhane žlice sladkorja v prahu  ( lahko več če ste še večji sladkosned kot jaz 😉 )
– 1 vrečka vanilin sladkor

Sestavine za biskvit:

-100 g masla
– 200 g moke
– 4 jajca
– 200 g sladkorja
– 30 g čokolade v prahu
– 20 g kakava v prahu
– 2/3 vrečke pecilnega praška

Dodatne sestavine:

– 1 dcl mleka
– 150 g bele čokolade
– 4-5 žlice sladke smetane
– čokolada v prahu za posipat
– mlečna čokolada za okrasitev

OPIS PRIPRAVE:

    Najprej segrejemo pečico na 180 stopinj. Nato začnemo s pripravo biskvita in sicer najprej ločimo beljake od rumenjakov. V posodo z rumenjaki dodamo sladkor in stepamo dokler masa ne postane svetlo rumena in naraste za še enkrat toliko kolikor je bila prvotna. Nadaljujemo s stepanjem beljakov in naredimo sneg ( kako narediti sneg – tukaj ). Nato v posodico stresemo moko, čokolado v prahu, kakav v prahu in pecilni prašek. V rumenjakovo maso počasi presejemo vsebino posode in medtem poskušamo malce mešati ( z leseno kuhalnico ). V vse to dodamo še sneg in počasi s kuhalnico vse skupaj premešamo ( če boste to stepali z električnim mešalnikom, pecivo ne bo tako dobro, ker v njem ne bo zraka ). Pecivo nato zlijemo v obložen pekač ( pecivo razporedimo čez pekač, tako da ko ga bomo razpolovili, bo dovolj velik za pekač v katerem boste sestavili tiramisu ) s peki papirjem in položimo v pečico, ter pečemo od 20-30 minut.
   Medtem ko se biskvit peče stopimo belo čokolado. V posodo zlijemo sladko smetano in jo pogrejemo na nizki vročini. Nato ji dodamo na čimbolj manjhne dele zdrobljeno čokolado, ter posodo odstavimo in pustimo da se počasi topi ( na vsake 15-20 sekund jo dobro premešamo ). Potem nadaljujemo  s pripravo mascarponejeve kreme. Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu, vanilin sladkor in stepamo dobrih 10 minut, da zmes postane svetla in se podvoji. Nato dodamo mascarpone sir in ga z električnim mešalnikom vmešamo v rumenjake. Nato stepemo beljake v sneg.Sneg nato z leseno kuhalnico počasi vmešamo v mascarponejevo kremo.
   Nadaljujemo z pripravo polivke. Segrejemo mleko, da je rahlo toplo in mu dodamo slabo žličko sladkorja.
   Ko je pecivo pečeno ga ohladimo. Ko je ohlajeno ga razpolovimo. Nato enega položimo v malce višji pekač, kjer bomo oblikovali tiramisu. Biskvit dobro prelijemo s polovico mleka, nato ga premažemo s stopljeno belo čokolado in nato čeznjo premažemo polovico mascarponejeve kreme. Postopek še enkrat ponovimo. Nato po vrhu s cedilom posipamo čokolado v prahu, in čez njo dodamo ostružke mlečne čokolade.( lahko tudi bele, temne, lahko pa vse vrste )
   Ostružke naredimo tako da z nožem podrsamo po čokoladi. Tiramisu nato postavimo na hladno vsaj za 3-4 ure. ( najbolje v hladilnik)

 VESELO SLADKANJE