Anina kuhinja

Cimetov šmorn ali carski praženec s karamelno skorjico in belo čokoladno preliv

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 6 oseb

Sestavine:

Sestavine za šmorn:
6 jajc
1 žlica vanilijevega sladkorja
2 žlici navadnega sladkorja
1/2 čajne žličke cimeta
1/4 čajne žličke soli
300 gramov navadne ali svetle pirine moke
300 ml vode z mehurčki
limonina lupinica ene bio limone
2x količina sladkorja, ki pokrije dno ponve

Sestavine za preliv:
300 gramov belo čokoladne koverture
200 ml sladke smetane

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in vanilijev sladkor in jih stepamo da se prostornina podvoji.

K rumenjakom dodamo cimet, presejemo moko in prilijemo vodo z mehurčki. Počasi premešamo in nežno vmešamo še sneg.

V ponev stresemo sladkor toliko da pokrije dno. Čez sladkor vlijemo polovico zmesi in ponev pokrijemo ter na srednjem do vušjem ognju (6/9) pečemo 5-6 minut. Po tem času malo robu z lopatko dvignemo. Če je sladkor spodaj že lepe zlate barve, z dvema lopatkama kolikor lepo se da zmes obrnemo. Če ne uspe preveč lepo nič zato, saj bomo zmes tako ali tako raztrgali. V kolikor karamela še ni lepe barve pustimo pokrito še minutko.

Zmes torej obrnemo (ponavadi je ravno pravšnja ko se na vrhu naredijo mehurčki kot na sliki)  in 5-6 minut pečemo nepokrito še na drugi strani. Nato s kuhalnico raztrgamo na poljubne koščke.

Med čakanjem v manjši kozici zavremo smetano. Vanjo nadrobimo kuverturo in pustimo stati 5 minut. Fino premešamo.

Šmorn postrežemo skupaj s prelivom.

Cimetov šmorn ali carski praženec s karamelno skorjico in belo čokoladno preliv je odlična jed za zajtrk, večerjo ali pa za sladico. Za bolj zdravo različico lahko zraven postrežete domači kompot ali domačo marmelado.

Pri pripravi mi je pomagal Boschev vrhunski kuhinjski robot Optimum in njihov odličen štedilnik.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.