Za 30-40 krekerjev. (odvisno od željene velikosti)
Čas priprave: 1 ura
Sestavine:
– 100 g pšenične moke (po želji lahko tudi teh 100 g nadomestite s polnozrnato)
– 100 g polnozrnate
– 1/2 kocke kvasa
– 4-5 žlic olivnega ali sončničnega olja
– 1,1-1,2 dcl tople vode
– 1 čajna žlička sladkorja
– 1 zravnana čajna žlička soli
– 1 jajce
– čilijevi kosmiči
– po želji česen ali čebula v prahu
Opis priprave:
Moko premešamo. V manjšo posodo zlijemo vodo in jo sladkamo. Vanjo razdrobimo kvas in ga pustimo vzhajati vsaj 5-10 minut.
Med tem ob rob moke natresemo sol. V sredini naredimo luknjico in vanjo zlijemo vzhajan kvas. Počasi ga vmešamo v moko in pazimo, da ne pride v stik s soljo. Ko je kvas vmešan, prilijemo olje in vse skupaj zgnetemo v testo.
Pustimo ga vzhajati pol ure. Če se vam mudi, v tem primeru vzhajanje preskočite, ker v tem receptu ni bistvenega pomena.
Testo razvaljamo na pravokotnik ali kvadrat (kar vam je lažje), debeline 2mm.
Razrežite ga na poljubne kvadratke ali pravokotnike in preložite na peki papir.
Jajce stepite in z njim premažite nepečene krekerje. Nanje vtisnite izdolbinice z vilicami
in jih potresite s čilijem, ter po želji s čebulo ali česnom v prahu.
Pečite jih 10 minut v segreti pečici na 220 stopinj.
Zraven lahko postrežete razne namaze ali pomake. Kar nekaj jih lahko najdete tudi na mojem blogu pod oznakami prigrizki.
Hrustljav dober tek 😉