Anina kuhinja

Češnjeve pita kocke

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut

Količina: Pekač 20x30 ali tortni pekač premera 24cm

Sestavine:

Sestavine za testo:
350 gramov moke
270 gramov hladnega masla
3 žlice sladkorja v prahu
ščepec soli
1 čajna žlička pecilnega praška
2-3 žlice limone
2 rumenjaka

Sestavine za nadev:
6-8 pesti razkoščičenih češenj
250 gramov mascarpone sira
sok polovice limone
1 žlica sladkorja v prahu
30-40 ml sladke ali kisle smetane
1 žlica rjavega sladkorja
ščepec cimeta
1 polna žlica koruznega škroba
1 rumenjak + 3 žlice vode za premaz

Postopek:

Natisni

Moko, sladkor, pecilni prašek in sol zmešamo. Dodamo hladno maslo in z impulzi zmiksamo da dobimo maslo v velikosti graha ali še malo manjše. Nato dodamo rumenjaka in limonin sok in miksamo da se sestavine povežejo v testo.

Testo zavijemo v plastično folijo in shranimo v hladilnik.

Češnje razkoščičimo in jim dodamo rjavi sladkor, cimet in škrob ter jih dobro premešamo.

Sir premešamo s smetano, sladkorjem v prahu in limono da dobimo enotno kremo.

Dve tretjine testa razvaljamo v obliko primerno za izbran pekač, ki smo ga z maslom dobro namastili. Testo razporedimo po pekaču. Če imamo malo več časa obložen pekač s testom za 15 minut položimo v zamrzovalnik. Če časa nimam takoj nadaljujemo s pripravo.

Čez testo razporedimo sirni kremo in čeznjo dodamo češnje. Preostali testo na drobno zvaljamo in zrežemo na trakove. Te razporedimo po piti. Če se vam ljubi jih lahko tudi prepletete.

Trakce premažemo z zmešanim rumenjakom z vodo.

Pito položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 35-40 minut da se lepo zlato rjavi zapeče.

Pito pred rezanjem popolnoma ohladimo, saj se bo hladna bistveno lepše rezala. Najbolje kar čez noč v hladilniku.

Češnjeva pita kocke so odlične za razna praznovanja, saj jih zlahka pripravite vnaprej in se lepo režejo na majhne kocke. Uporabite lahko tudi drugo sezonsko sadje namesto češenj kot so borovnicw, maline, jagode, slive, jabolka… 😉
Pripravljala sem jo v Zenker pekaču, ki je res vrhunski, saj ima snemljiv obod in pito lahko praktično postrežeš že na sami podlagi od pekača.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.