Sestavine:
550 gramov moke
vrečka suhega kvasa ali 20 gramov svežega kvasa
400 ml mleka – polnomastnega
50 gramov masla
10 gramov soli
1 čajna žlika sladkorja
1 rumenjak + 4 žlice vode
Postopek:
NatisniToplo mleko razdelimo na dva dela. V en del vmešamo sladkor in nadrobimo kvas. V drug del narežemo maslo.
Vzhajan kvas vlijemo k moki. Na hitro pregnetemo, nato dodamo sol in nazadnje še mleko z maslom. Gnetemo 10-15 minut. Testo pustimo vzhajati 1 uro.
Razdelimo ga na 8 delov. Vsak del posebej oblikujemo v kroglico.
Odložimo na papir za peko.
Štručke pokrijemo in vzhajamo 30 minut. Premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo, potresemo s sezamom.
Nato jih pečemo na 240 stopinj 5 minut, nato pa še nadaljnih 8-10 minut na 200 stopinj. Pečemo jih z vključeno paro ali dodanim kozarčkom vode na dnu, če parne pečice nimate.
Pečene pokrijemo z vlažno krpo, če želimo mehko skorjo. Če želimo hrustljavo pa jih ohladimo na rešetki.
Domače burger štručke s sezamom sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjinskega robota OptiMUM in Boscheve kombinirane parne pečice.