Anina kuhinja

Bučkini polpeti s češnjevimi paradižniki

Pa je prišel že četrti dan bučk. V mislih sem imela bučkino pito (ki pride na vrsto zato kakšen drug dan), vendar sem med pospravljanjem kuhinje ugotovila, da me v košarici za kruh čakata dve štručki. Če bi jima lahko sploh tako rekli, ker sta bili trdi kot kamen. 🙂 In takoj so mi na misel prišli polpeti. Sama sem se pri pripravi polpetov iz zelenjave naučila, da zelenjavo vedno že popolnoma pripravim, preden jo vmešam v zmes za polpete. Pripravim pomeni, popečem in začinim, saj je potem končni izdelek prvič bolj okusen ter zagotovo takšen kot sem si ga zamislila. Pri dodajanju sveže zelenjave v polpete je namreč velika možnost, da se ta ne bo uspela dovolj speči do časa, da bo spustila preveč vode, itd.  S tem načinom se vsem tem težavam izognemo.
Danes sem tako vključila v polpete še paradižnike. Zakaj? Zato, ker sem s sokom malih paradižnikov dodatno začinila kruh in tako potrebovala manj smetane in jajc, da sem zmes lepo povezala. Poleg tega pa so te male rdeče bunkice dobro poskrbele za noro lepe in okusne rdeče zelene polpetke.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 25 minut

Za 3 osebe.(približno 15 malih polpetkov)

SESTAVINE:

– 2 kajzarici, štručki (priporočam bele ali polpele)
– 3 manjša jajca
– polovico manjše cukini bučke
– približno 20 češnjevih paradižnikov
– dober ščep svežega drobnjaka
– ščep sveže bazilike
– 1-2 žlici smetan za kuhanje
– dober ščep soli
– ščep popra in sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

Bučko naribate na tanke rezine(1-2 mm). Sama sem jih naribala kar na rezalnik.

V ponvi segrejete malce olja in na njem popečete bučke. Med peko jih posolite in popoprate.

Pečete jih dokler se lepo ne spustijo. Takšne preložite v posodico, da se malce ohladijo.
V isti ponvi nežno popečete paradižnike. Ko postanejo malce rjavkasti na določenih predelih tudi te odstranite in ohladite.

Žemljice narežete na manjše kocke in položite v posodo.

Vanjo dodate jajca in narezane začimbe. Nato dodate paradižnike in sicer tako da stisnete v nadev njihov sok.

Dodate še bučke, smetano, sol, sladkor, poper in vse skupaj dobro premešate.

Zmes pustite počivati vsaj deset minut, da se okusi prepojijo. V ponev nalijete slab centimeter olja in ga segrejete na malce manjšo vročino kot največjo – torej 7-8/9. Ko je olje segreto z roko oblikujte manjše polpetke debele slab centimeter in jih položite v olje.

Polpeteke na vsaki strani pečite dokler ne postanejo lepo zlato rjave barve in jih nato odložite na papirnate brisačke, da le te vpijejo odvečno maščobo.

Zraven lahko postrežete kakšno žličko majoneze ali kisle smetane ali pa le kakšno poletno solatko.

Mnjami mnjami! 😉