Anina kuhinja

Bučkina rižota s panceto

To leto imam končno svoj vrt. Sicer le tri gredice ampak glede na to, da kuham le za dva, je to kar dovolj. Na njem imam prav vse, od paradižnika, melancan, kumar, pora, čebule, špinače … in pa seveda 1 bučo. In ta moja ena in edina bučka se je odločila biti noro plodna. Brez heca, v dveh mesecih sem pobrala že skoraj 30 bučk. Sama obožujem bučke, da ne bo pomote, toda ko jih ješ nonstop na sto in en način kakšne tri tedne … hmmm, ja grozno, prav res. 🙂 Gotovo si mislite, ja zakaj pa nisi ničesar dala v skrinjo ali kaj. Sem ampak mi je iskreno že zmanjkalo prostora v mojih treh predalčkih in gorenjka kot sem in nočem ničesar metati stran, sem prepuščena usodi, da vse bučke pač pojem.

In ker nočem vsak dan jesti bučkine omake in krompirja (ena naših tipičnih jedi, ki sem jih kuhala še doma), sem se odločila, da se malce poigram in vsak dan pripravim bučke na drugačen način. Tako, da ta teden je zdaj uradno teden bučk in vsak dan vas bo na mojem blogu čakal nov bučkin recept.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut

Za 2 osebi.

SESTAVINE:

– 170 g arborio riža (ta vrsa riža se ne razkuha)
– 1 mala cukini bučka
– 1 mala čebula
– 1 dcl belega vina
– ščepec soli in popra
– slaba pest naribanega parmezana
– 1 žlica masla

OPIS PRIPRAVE:

Grde dele čebule in bučke položimo v manjšo posodico. Vse skupaj zalijemo z 1,5 litrom vode, popopramo in dodamo čajno žličko soli. Vsebino zavremo in nato temperaturo zmanjšamo na srednjo in kuhamo 15 minut.

V ponvi popečemo na drobno narezano čebulo. Popečeni čebuli dodamo na manjše koščke narezano neolupljeno bučko (približno 3mm debele koščke) in narezano panceto na kocke.

Vse skupaj pražimo dokler se bučka lepo ne spusti. Nato dodamo riž. Riž pražimo kakšne par minutk da zastekleni.

Takšnemu dolijemo vino. Ko vino izhlapi začnemo dodajati pripravljeno zelenjavno jušno osnovo.

Vročino zmanjšamo na srednjo. Postopoma dodajamo po eno zajemalko juhe in pri vsaki posebej mešamo dokler tekočina ne izhlapi. Ko zmanjka vse juhe je rižota končana. Po potrebi dosolimo.(vse skupaj traja približno 15-20 minut) Takšni rižoti vmešamo parmezan in jo odstavimo.

Odstavljeni dodamo maslo, počakamo da se na vrhu lepo zmehča in ga dobro vmešamo, ter postrežemo.

Vesel bučkin teden! 😉