Sestavine:
Sestavine za testo:
700-740 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka Fala svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma
Ostale sestavine:
cca 30 žlic Lotus/Spekulas namaza + cca 300 gramov za obliv
100 gramov bele čokolade
10 nadrobljenih Lotus piškotov
1 jajce za premaz
Postopek:
NatisniMoko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
Jajca stepemo.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.
Testo razdelimo na koščke teže cca 70 gramov. Oblikujemo jih v kroglice, odložimo na papir za peko vsaj 4 cm narazen in pustimo vzhajati 30 minut.
Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na 200 stopinj (zgoraj/spodaj) na zgornjo tretjino za 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo.
Take ohladimo. Namaz segrejemo da je bolj redek. Z njim najprej nadevamo brioš krofke, nato pa jih z namazom premažemo še po vrhu. Okrasimo jih s stopljeno belo čokolado ali belo čokoaldnim namazom in nadrobljenimi piškoti. Počakamo da se namaz očvrsti nato pa potrežemo.