Sestavine:
- Sestavine za jabolčni nadev:
- 4 večja jabolka
- 5 žlic sladkorja
- 1/3 čajne žličke Kotanyi cimeta
- 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
- Sestavine za kolač:
- 70 ml riževega mleka
- 70 ml sončničnega olja
- 200 gramov črne moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 4 jajca
- 70 gramov navadnega sladkorja
- 3 žlice cvetličnega medu ali agavinega sirupa
- ščepec Kotanyi cimeta, muškatnega oreščka in mletega ingverja
- ščepec soli
- 50 gramov cimetovega kokososvega sladkorja (nadomestilo navadni ali rjavi sladkor)
Postopek:
Natisni- Sladkor in vodo skarameliziramo. Dodamo med, cimet in dobro premešamo, nato pa v posodo stresemo narezana jabolka. Vse skupaj pražimo eno minuto, nato pa odstavimo.
- Pekač premažemo s sončničnim oljem ali kokosovim oljem in oblečemo v peki papir. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkorja in med ter jih penasto umešamo. V rumenjake nato dodamo olje, mleko in presejano moko s pecilnim praškom, cimet, ingver in muškatni orešček. Vse skupaj zmešamo in na koncu nežno vmešamo še sneg.
- V pekač najprej naložimo popečena jabolka, čeznje pa zlijemo zmes za kolač.
- Vse skupaj za 35-45 minut položimo v segreto pečico na 180 stopinj.
- Pečeni kolač prevrnemo na željeno podlago.
mmmm tale kolač je ravno šel v pečico 🙂 🙂 komaj čakam da ga čez pol urice vzamem ven 🙂 mislim, da bo šel še predno pridejo gostje 😉 bomo pa še enega naredili 😀 kar sem spremenila je, da sem karmelizirala vložene hruške, ker so bila jabolka uporabljena pri prejšnji sladici 🙂 improvizirala pa sem tudi pri jajcih (uporabila sem 4), saj v receptu piše le da se loči beljake in rumenjake, ne pa tudi količine 🙂
Sladek pozdravček, Tanja 🙂
Tanja, sama ga prav tako večkrat peče shruškami, pa poleti z marelicami, breskvami… Hvala za opozorilo. Sem pozabila spisati količino jajc. Sem že popravila in dodala. Hvala 🙂
Topel pozdrav;
Ana