Anina kuhinja

Božični orehovi mafini

Stepen sneg levo, in ostale sestavine za nadev desno.

 

Presejanje moke v stepeno jajčno zmes. V posodi zraven mleko in olje.

 

Narejena zmes za mafine in nadev.

 

Prvo polnjenje modelčkov z zmesjo za mafine.

 

Pokrivanje z drugo plastjo zmesi čez nadev.

 

Okrašeni mafini.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 15-20 minut
ČAS PEKE: 18-20 minut

Za 12 mafinov.

SESTAVINE za zmes:

– 2 jajca
– 1 rumenjak
– 285 g moke
– 85 g sladkorja
– 1 vrečka vanilijevega sladkorja
– 1 vrečka pecilnega praška
– 5 žlic mletih orehov
– 2,2 dcl mleka
– 0,5 dcl olja
– 1/3 čajne žličke soli

Sestavine za nadev:

– 6 zvrhanih žlic mletih orehov
– 2,5 zravnani žlici čokolade v prahu
– 1 čajna žlička medu
– ščepec cimeta
– 2 čajni žlički ruma
– 1 beljak
– 2,5 žlici sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

Pečico priklopimo na 180 stopinj. V pekač za mafine naložimo papirnate šalčke za mafine. V manjši posodici zmiksamo en beljak v sneg. ( rumenjak od tega jajca dodamo v posodo, kjer bomo delali zmes za mafine ) Snegu nato počasi primešamo vse ostale sestavine za nadev.  Nadev mora biti toliko gost da ostane na žlici če jo obrnemo.
V večjo posodo, kjer smo že dodali en rumenjak, dodamo še dva jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Vse skupaj z električnim mešalnikom stepamo vsaj 5 minut. V takšno zmes nato presejemo moko in pecilni prašek in dodamo olje ter mleko. Vse skupaj na najmanjši hitrosti zmiksamo. Nato dodamo še zmlete orehe in jih z metlico vmešamo v preostalo zmes.
V vsako šalčko nadevamo eno zvrhano žlico zmesi, nato na sredino dodamo 1 zvrhano čajno žličko nadeva. Če vam nadeva kaj ostane ga kar dodajte še vsakem mafinu po malo. Končno nadev v vsakem mafinu pokrijete še z eno žlico zmesi. Tako pripravljene mafine za slabih 20 minut položimo v pečico. V pečici jih položite na spodnjo tretjino, saj se bo tako spodnji del malce bolj rjavo spekel, zgornji del mafinov pa bo pečen vendar ne bo preveč rjavo zapečen, in bo lepše zgledal. Prav tako mafini ne potrebujejo več kot slabih 20 minut, saj če se zmes preveč speče bo biskvit zelo suh. Ali je mafin pečen lahko preverite z zobotrebcem in sicer tako da ga zapičite v mafin in če na njem ne ostane nobenih sledi (razen od nadeva) je mafin zagotovo pečen.

Takšne mafine potresete s sladkorjem v prahu in po želji lahko okrasite z raznimi božičnimi okraski – odvisno kaj imate pri roki. Njam!

Vesele praznike!

Komentarji

  1. Živjo,
    čist btw… slika v headerju je odrezana "Ljebezni do hran" ne glede na browser in resolucijo. 🙂

    Fajno kuho še naprej 😉

  2. Odlicni mafini! Pri nas so sicer orehe zamenjali mandeljni, rum pa visnjev liker 😉 A so kljub temu slastni. Vceraj na repertoarju ze drugic 😉

    1. Julija, je že zelo star recept. Čeprav ne rečem, da se mi tudi danes kdaj ne zgodi da naredim kakšno napako. 😉 Popravim. 🙂

  3. Živjo, mogoce sem malo pozna, zanima me samo ali so meritve za mleko in olje prave? Kaj ni 220ml mleka malce veliko? Hvala in lep pozdrav 😄

Komentarja ni mogoče oddati.