Anina kuhinja

Atijeva češpljeva – slivova marmelada

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 1-1,5 ure

Količina: 5-8 kozarčkov

Sestavine:

5 kg sliv
1000-1300 gramov sladkorja
2 dcl vode
1-2 vrečki Dr. Oetker želirnega sredstva Gelfix za slive
1 dcl ruma

Postopek:

Natisni

Slive operemo in razkoščičimo. V večjo posodo dodamo vodo in nanjo stresemo slive.

Vsebino zavremo, nato pa na nizkem do srednjem ognju kuhamo 1 uro in pol. Medtem po vrhu stran pobiram pene in občasno pomešamo.

Sladkor in gelfix zelo dobro premešamo. Ta korak je izjemno pomemben, saj se v primeru, da ne boste sestavini dobro premešali lahko v marmeladi pojavijo grudice.

Vmešam gelfix s sladkorjem (začnemo z 1 kg sladkorja) stresemo k slivam in dobro premešamo. Dodamo še rum in kuhamo 10-15 minut.

Po tem času na krožnik dodamo žličko marmelade in ga za 10 minut odnesemo v zamrzovalnik. Ko je marmelada ohlajena poskusimo, če nam je dovolj sladka in če nam ustreza gostota.

V kolikor nam je všeč, jo pripravljena da gre v kozarčke. Če nam je preredka in premalo sladka, zmešamo še polovico gelfixa z nekimi 200-300 grami sladkorja in vmešamo v marmelado. Ponovno kuhamo 10-15 minut, nato pa naredimo ponovni test z žličko.

Ko dobimo željeno gostoto in sladkobo, pripravimo sterilizirane kozarčke. Moj ati to naredi tako da v en kozarček zlije pol dcl ruma, kozarček pretrese skupaj s pokrovom, nato pa rum prelije v naslednjega. V pretresen kozarček z rumom vlijete marmelado čimbolj do vrha in dobro zaprete. Postopek ponavljate dokler ne zmanjka marmelade.

Kozarčke zavijete v odejo in pustite da se počasi ohladijo.

Nasvet: Če imate opcijo marmelado kuhajte na ognju in ne na steklokeramiki/indukciji, saj naj bi imela boljši okus.

Moj ati že 20 let vsako leto kuha češpljevo (tako ji reče on) in marelično marmelado in za moje pojme je pravi ekspert. Njegova marmelada je najboljša in vedno je zmanjka v trenutku. Zame in za vas, sem dokumentirala pripravo, pri kateri sem mu pomagala in si vestno zapisovala njegove mere in navodila. Zato da bom imela recept tudi zase. 😉

Uporabljala sva Dr. Oetker Gelfix želirno sredstvo, ki je namenjeno prav za slivove marmelade, ampak brez težav uporabljate tudi njihov klasičen Gelfix 1:1 klasik.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]