Anina kuhinja

Prehrana med dojenjem – 3.del

Prehrana med dojenjem – 3.del

Končno smo zaključili s problematičnimi sestavinami in zdaj nas čakajo samo še tiste dobrodošle, slastne sestavine, ki bodo med dojenjem dobre za vaše in otrokovo telo.

Pa začnimo pri najbolj pomembni in to je tekočina. Med dojenjem je priporočljivo, da spijete čimveč tekočine. Sama že leta prisegam na vodo. Seveda lahko posegate tudi po čajih, sadnih sokovih (z izjemo pomarančnih in jagodnih. In seveda limonade in vsi citrusni sokovi bodo za začetek odpadli). Najbrž boste že same ugotovile, da ste večkrat žejne, in tako tukaj ni drugega pravila kot ta, da poslušajte svoje telo.

Obstaja kar nekaj sestavin, za katere pravijo, da vplivajo na količino mleka. Med te spada polenta, ovseni kosmiči, mlečne jedi in jajca. Nekatere prisegajo tudi na pivo. Kaj pa vem, jaz sem se mu rajši kar izognila. Lahko pa iz osebnih izkušenj povem, da sem pri sebi opazila, da imam po mlečnih jedeh občutno bolj polne dojke. Tako, da mogoče vse to ni le mit. Previdne bodite le, da z mlečnimi jedmi ne pretiravate. Nekje sem zasledila, da je dnevna meja vnešenega mleka na dan, približno 6 dcl.

Po vseh prepovedih se najbrž sprašujete kaj lahko sploh jeste. Ogromno jedi je še ostalo. Naj vam jih naštejem le nekaj.

Zajtrk ali večerja: mlečni gres, mlečni riž, mlečna prosena kaša z umešanimi jajci, ovseni kosmiči z jogurtom ali mlekom, sto in ena marmelada na kruhu, nadrobljen kruh v mleku, močnik, polenta z mlekom, topli sirov sendvič …

Malice: banana, jabolko, jogurt, skuta s sadjem, rezina kruha s sirom, mafin, kvašeni rogljiček …

Kosilo: prav takšno, kot ste ga imeli pred porodom, le da ne vsebuje pretirane količine sveže zelenjave, svinjine in ni premočno začinjeno.

Ne glede na vse napisano, pa je seveda vse odvisno od vašega dojenčka. Kakšni dojenčki brez težav prenesejo vsako hrano, drugi spet ne. Zato je bistveno, da opazujete reakcijo, ki jo bo določena hrana povzročila vašemu dojenčku. Če reakcije ni, potem brez slabe vesti tisto sestavino vključite v svoj jedilnik.

Če pa reakcija bo, se ne ustrašite. S sestavino poskusite čez kakšen teden še enkrat in mogoče jo bo vaš dojenček že sprejel. Kakorkoli, vse te ‘prepovedi’ so samo začasne in ko bo vaš dojenček star 3-5 mesecev, boste na njih pozabile. Verjemite, dvakrat boste zaprle oči in prvi trije meseci bodo mimo.

S tem zaključkom pa bi rada prav tako pozvala vse mamice, naj pod komentarje z nami delijo svoje zgodbe in izkušnje s prehrano med dojenjem. Vsaka izkušnja lahko kakšni izmed nas pride prav. Če ne pri prvem pa mogoče pri drugem ali tretjem otroku.

 

Prvi del objave najdete tukaj, drugega pa tukaj.

Komentarji

 1. Bi bilo škoda, da je tako koristna objava čisto brez komentarjev 🙂 Moji hčerki so delali težave svinjina, solata (tako zelena kot radič), paprika, melancana in Nutella. Ne čokolada – prav Nutella. Razen svinjine in Nutelle je ostalo kmalu izzvenelo in po njenem četrtem mesecu sem lahko jedla vso zelenjavo, tako kuhano kot surovo. Citrusov nisem jedla do njenega 5 meseca, zato ne vem, če bi ji pred tem delali težave. Svinjine še vedno ne smem jesti, čeprav ima že skoraj 7 mesecev, za Nutello pa ne vem, bo treba testirati 😉

  1. Anja, najlepša hvala da si delila svoje izkušnje. 🙂

   Tudi pri nas je delala težave Nutella, ampak jo zdaj že tri mesece pridno mljaskam. 🙂 Mmmm 🙂
   Prav tako zadnje tedne vsak dan jem citruse in ni nobenih težav.

   Se mi zdi pa zanimivo da tvoji malčici, dela po vsem tem času, svinjina še vedno težave. Si s tem mislila prebavo ali kaj drugega? Ji mogoče le okus mleka po svinjini ni všeč?

   1. Praviš, da lahko navalim na Nutello? Super! 😀

    Po tem, ko jem svinjino se mali hudo vname ritka. Zdaj sicer ni več tako občutljiva – moram pojesti količinsko res ogromno svinjske maščobe (mislim, da je prav maščoba tista, ki jo je mučila); tako sem si zadnjič npr. privoščila zaseko in je bil potem vik in krik. Na začetku je bil problem že en čevapčič, pri dveh mesecih je moralo biti čevapčičev že kar precej, da so ji delali težave, zdaj pa samo meso ni več problem. Pršut bi verjetno lahko začela jesti že kaj kmalu, če bi odstranila maščobni del.

    1. Hehe, si že navalila nanjo. 😀 No, če si, upam da je šla lepo skozi. 😉

     No, to pa prvič slišim. To je pa res zanimivo, da njena koža tako agresivno odreagira na svinjino. Jah, potem je pa res bolje, če počasi vključuješ to meso.

Komentarja ni mogoče oddati.