AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Pljučna embolija po porodu

Pljučna embolija po porodu

Ne bom se ponovno razpisala o mojem porodu in dnevih po njem, ker sem se že tukaj. Pa tudi zato, ker jih zaenkrat še zelo nerada podoživljam. Kljub temu, da sem takrat spoznala mojega malega miška, jih še vedno doživljam travmatično. Včasih se mi kar zapodijo v misli trenutki, ko sem po 4 urah popadkov na dve minuti že čisto obupavala in strahu, da bo šlo kaj narobe, ko se je situacija kar ustavila.

Moj porod je bil bolj naporen kot sem si mislila, da bo in dnevi po njem so bili, če ne drugega, boleči, čudni in polni vprašanj. Sama sem povezovala mojo omedlevico in bolečine pod prsnim košem ter dušenje z utrujenostjo in paniko. Tudi pomislila nisem, da bi lahko bilo kaj drugega. Potem pa sem se na pregledu, po šestih tednih po porodu, pogovarjala z ginekologinjo in ta mi je povedala, da se je pogovarjala z zdravnikom in sestrami glede mojih težav po porodu in da so bili enotni, da je najbrž šlo za pljučno embolijo.

Takrat sem to dejstvo vzela čisto mimogrede, ker iskreno nisem imela pojma kaj je pljučna embolija. Potem pa sem po dobrem mesecu brskala po spletu in skoraj me je zadela kap. Brala sem simptome pljučne embolije in prebrala sem, da bi moji simptomi (omedlevica, dušenje, izrazita bolečina pod prsnim košem) lahko pripeljali do izgube zavesti in smrti. In me je zadelo … Kaj pa, če bi takrat dejansko umrla in nikoli ne bi videla mojih fantov odrasti, nikoli več videla mojega dragega, staršev… neskončno število “kaj če” mi je letelo po glavi še cel teden. Nikakor jih nisem mogla spoditi iz glave. Vem, da sem po treh mesecih še polna hormonov, toda to dejstvo mi še zdaj ne da miru. Prav zares sem se prestrašila in mislim, da sem se dokončno odločila, da sem z dvema otročkoma zaključila, saj bi bil strah ob še enem porodu zame prevelik.

Zdaj šele razumem zakaj, so mi po porodu dajali injekcije proti strdkom in zakaj je bila ob mojih neprestanih omedlevicah na nogah cela ekipa sester in zdravnikov. Vesela in hvaležna sem, da so tako hitro reagirali in poskrbeli, da se mi ni nič zgodilo. Mislim, da bo tisti “kaj če”, še nekaj časa odmeval v moji glavi. :/

Se je kateri izmed vas zgodilo kaj podobnega?

Komentarji

 1. Pozdravljena….

  jaz sem pljučno embolijo pokasirala zaradi kontracepcijskih tablet, ki sem jih jemala v postopku umetne oploditve ( priprava na postopek IVF) … Sledilo pa je zelo dolgotrajno zdravljenje v bolnici in kasneje doma – seveda, ko so končno postavili pravilno diagnozo.
  Na svetu pa sem še vedno zato, ker sem vstrajala, da je nekaj hudo narobe z mano, ne glede na to, da so me cel mesec hudih bolečin, težkega dihanja, omedlevic…pošiljali domov, češ z vami je vse v redu… Venske tromboze nisem imela ( strdki v nogah), a se je pljučna embolija pojavila zaradi hormonske terapije pri postopku.
  Tudi v času nosečnosti, ženski hormoni ” podivjajo” in posledice so lahko enake… Strdke sem imela v pljučih, posledično je sledilo vnetje reberne/ pljučne mrene- zbadajoča zelo močna bolečina pod rebri, ki lahko traja ure, dneve..in jo pravgotovo ne pozabiš nikoli v življenju…
  Zdaj, od samega začetka nosečnosti si dajem injekcije proti strjevanju krvi- Fragmin, kot zaščita, da se stanje ne ponovi. Tudi 3 mesece po porodu bo postopek enak. Injekcije so potrebne celo življenje, tudi pri dolgih potovanjih z letalom, vlakom… Nič hudega, samo da je stvar pod kontrolo …
  Premalo se o tem govori, a je pljučna embolija pri mladih puncah ( KT tablete) in mamicah ( med nosečnostjo ali po porodu- največkrat po carskem rezu) je kar pogosta … posledice pa so lahko žal usodne, če se stanje ne ugotovi pravočasno in se ne zdravi 🙁

  Lep dan….

Komentarja ni mogoče oddati.