Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Plazenje po travi ali dvorišču primerno?

Plazenje po travi ali dvorišču primerno?
Odkar sem rodila Timona so se moji standardi čistoče spremenili. Najprej malo, potem vedno bolj. Najprej je bila težava v čistoči prostorov, po katerih se plazi. Mali namreč najde najbolj umazane in prašne kotičke in se jih odloči očistiti z usti. Seveda ko jaz to opazim, se že vse blešči od sline. Nekaj časa sem tako vse prostore čimbolj čistila, sesala, pomivala (z domačimi čistili) mbkj >{} … potem pa vedno manj. Ugotovila sem, da preprosto časovno ne zmorem konstantno loščiti stanovanje. Kljub vsemu še danes vsak dan po zajtrku pomedem glavni prostor, kjer kuhamo in jemo, da je tako vsaj večino dneva čisto po tleh. Če mi slučajno kakšna drobtina uide, me ne skrbi, saj jo Timon vedno najde in pohrusta. In nima zadržkov. Če je to košček čebule, ki je med rezanjem ušla, bo pojedel tudi to. Seveda brez dvoma je najboljša prst od rože na hodniku. Človek bi si mislil, da bi jo vsaj pljunil ven, ampak jo veselo pogoltne – z nasmeškom na obrazu. Kdo bi si mislil, da je tako okusna. 🙂

Še nekaj tednov nazaj se mi je zdelo neprimerno, da bi mali po vseh štirih lezel zunaj po našem dvorišču in po travi. Tla zunaj so še vedno tla, kjer hodimo v čevljih, se vozijo avtomobili … niso ravno najbolj čista. Kljub temu, da vedno manj daje stvari v usta, jih še vedno daje v usta. No en teden nazaj, sem pri nas doma dobila cel kup lekcij na temo, da naj ga ne zavijam v vato, saj ga nisem želela spustiti na tla na zunanji terasi. Nekaj dni sem razmišljala, če imajo mogoče prav. Pa potem prišla do zaključka, da ga ne bom zavijala v vato in ga bom pustila naj si da duška.

Prepričana sem bila, da po dvorišču, ki ima še stari asfalt ne bo mogel ‘laufati’, saj bi ga groba podlaga lahko motila ali praskala. Nop, mali je brez težav v momentu stika s tlemi zašprintal po celem dvorišču. Na moje začudenje po 30 minutnem plazenju vsepovsod ni imel nič odrgnjene kože na rokicah. Na noge pa sem mu tako ali tako oblekla džins hlače in spodaj žabice. Džins se mi je zdel debelejši in vzdržnejši kot bombaž, in te hlače sem dobila že rabljene in mi sploh niso bile všeč. Tako so zdaj hlače za ven.

Danes je tako z veseljem polizal nekaj iz dvorišča. Oba s Kristijanom sva gledala kaj tako dolgo žveči. Seveda nama dostopa do njegovih ust ni omogočil, ker je to prepovedano območje. 🙂 Po nekaj minutah sem se tako sprijaznila in vse skupaj odmislila. Ko ga gledam kako veselo se plazi po travi in pobira marjetice in cufa lučke, mi je žal, da ga že prej nisem spustila zunaj na tla. Neverjetno je, kako uživa.

2015-04-29 16.32.07

Kljub temu, da sem sama nagnjena včasih k pretiravanju pri čistoči, se mi zdi da sem se odločila prav, pa čeprav me včasih kar stisne, ko pod prste dobi kaj res umazanega. Po igranju zunaj, tako vedno temeljito umijemo rokice in se preoblečemo, drugače pa sploh v teh toploh dnevih veliko dneva preživimo zunaj.

Ste vi spustili svoje malčke zunaj na tla, še preden so shodili oziroma, ko so se še plazili?

 

 

Komentarji

 1. Pomojem imaš čisto prav. Bo vsaj bolj odporen. Če greš brat strokovno literaturo npr. strokovnjaki priporočajo, da se male deklice izpostavi okužbi s toksoplazmo ker potem ni potrebno zganjati panike v nosečnosti. Se pravi po domače povedano morajo plezat po zemlji in jo nosit v usta 😀 Saj če bi živela v New Yorku je ne bi pustila na tla, ampakpri nas doma po dvorišču pa kar naj.

 2. Hej, tudi jaz sem bila skeptična glede plazenja moje 9-mesečnice po terasi in po travi, saj drobnih žužkov kar mrgoli in jasno gre vse v usta (trava, zemlja). Našla sem celo star kovter, ki sem ji ga dala na tla da bi se na njem igrala…to je trajalo cca 5 minut potem pa spet veselo na travo 🙂
  Nehala sem se sekirat…tudi midve imava sedaj obleko za zunanje plazenje…bi ji najraje dala gor kar kakšno delavsko obleko…takega oranžnega pajaca 🙂
  Komaj pa čakam da bo še bolj toplo in bo lahko kar nagica ali pa samo v majčki…pa še malo vodice v bazenčku…to bo uživancija!!!!
  LP R

 3. Ko je še mičken dojenček se da komplicirat, potem pa vedno manj. Jaz nisem nikoli vsak dan sesala in pomivala ko se je plazil (kot to slišim od mnogih). Mi smo bili na kmetiji cele dneve zunaj na travi, na njivi, na blatu, na zemlji… Pojedli smo vse kaj hočeš in nam nič ne manjka. Jaz sem ga vedno dala dol naj raziskuje kaj je okoli njega. Zdaj ko hodi je pa po mojem še slabše 🙂 je vsepovsod. Na kolenih, na nogah, na riti. Ni kotička ki ga nebi prehodil, celega seveda tudi z rokicami pregledal. Najboljši so pa itak umazani avtomobili okoli katerih hodi ure (seveda hodi tak da se ga dotika :)). Pa gume in feltne so zakon. Bolj so črni prsti lepše je. Seveda ta črn prst zaide potem tudi v usta. Sterilen pač ne more biti. Jaz pa tudi ne bom sakala okoli njega z robčki in vodo in ga umivala.
  Ena stvar, ki me pa res moti pri mamicah je pa ta, da ko dojenčku v stanovanju pade dudica, jo mamica vzame poliže in da dojenčku v usta. Fuj! V ustih imaš malo morje stvari, pa karies in potem to dojenčku neseš v usta s tistimi svežimi mičkenimi zobki. Jaz sem jo splaknila pod vodo ali pa mičkeno pobrisala s pleničko in je to to. Nikoli pa sebi v usta. Potem pa ta ista mamica ne upa otroka dati v travo, ker je umazana. Saj ne rečem, da so njena usta bolj umazana, ampak vseeno.

Komentarja ni mogoče oddati.