Anina kuhinja

Oh ta diabetes

Ne predstavljam si kako težko mora biti živeti z diebetesom, ker se že sama zadnje dva meseca non stop sekiram sebe in vse okoli sebe zaradi vseh teh merjenj in omejitev… Na srečo večino mojega “jamranja” pobere moj dragi, za katerega se hecam, da je to njegova nosečniška nevšečnost. Kljub temu se mi smili, ker mora non stop poslušati o tej temi.

Pa prejšnji mesec še ni bilo tako hudo. Sladkor sem imela povišan dvakrat, jedla sem relativno normalno. Sem se kar nekajkrat pregrešila in tudi s pregrehami ni bilo hujšega. Kot sem napisala, le dvakrat mi je sladkor zrasel, pa še to ne nad 7.0, meja pa je 6.6. No, najbrž mi je zrasel večkrat pa nisem vedela – glede na to da je bil povprešni mesečni sladkor 5.3.

Zadnje dva tedna pa se mi dogaja čista nočna mora in priznam, da sem zaradi meritev pod hudim stresom. Začela sem zelo paziti kaj jem, popolnoma sem izločila belo moko, izločila sem tudi navadne testenine. Zdaj so na meniju vedno polnozrnate. Zadnja izločitev je bil bel riž in zdaj uporabljam le še rjavega. Seveda sladkarij nisem videla že ohoho časa, niti o njih ne upam razmišljati. Pa kljub temu sem ta teden trikrat namerila povišano vrednost. Zaradi tega imam preprosto uničen dan, saj me je strah jesti karkoli.

Povišane vrednosti sem v zadnjih dve tednih imela 4x. Dvakrat po dveh kosih črnega kruha z maslom in malo marmelade (res malo), enkrat po mlečnem rižu brez sladkorja in enkrat po ribi s krompirjevo solato. Opažam, da mi tako škoduje tudi bel riž, in večja količina kruha in krompirja. Toda iskreno, kako naj zdržim dve uri na kosu kruha, saj po hrani dve uri ne smem zaužiti ničesar, če želim da je meritev realna.
Vsaj z nečim se tolažim, da te povišane vrednosti nikoli niso presegle meje 7.0 in tako vsaj niso hudo povišane. Kljub temu me je na smrt strah, da bom na naslednjem pregledu imela povprečen sladkor nad 6.0 in bom morala na inzulin, saj sem nekje slišala, da imaš potem veliko večje možnosti, da razviješ diabetes kasneje v življenju.

No, da za povrhu omenim, da se zadnji mesec nisem zredila za nič, kljub temu da se je malček zredil za vsaj pol kilograma. Enostavno mi je celotna situacija že čisto preveč.

Je še katera izmed vas v istem stanju kot jaz, ali se samo jaz tako obremenjujem s tem? :/

Topel pozdravček <3

Komentarji

 1. Sama sicer nisem noseča, vendar se zadnji teden poslužujem prehranjevanja po LCHF, ne zaradi hujšanja ali kakih zdravstvenih težav, ampak preprosto zato, ker sem mnenja, da ogljikovi hidrati oz. živila z visokim glikemičnim indeksom ne prinašajo telesu ničesar dobrega. Predlagam, da si prebereš kaj o tem in da izločiš večino živil z visokim GI. Meni osebno to ni bilo pretežko. Lahko ješ večino zelenjave, meso, ribe, jajca pa tudi mlečne izdelke v omejeni količini. Koristilo bo pa sigurno…

 2. Draga Ana, tudi jaz sem imela v času nosečnosti povišan sladkor. Od dneva, ko sem izvedela, za diabetes, sem začela paziti na prehrano. Držala sem se jedilnikov, ki mi jih je pripravila svetovalka, sladkor pa ni in ni hotel pasti. Bila sem zelo zaskrbljena in bila v stresu dan za dnem. Sladkor sem imela ponavadi povečan zjutraj in sicer okoli 5.6, no včasih pa tudi po kosilu in sicer okoli 6.5. Zdravnici moji rezultati nikakor niso bili všeč in mi je po dveh mesecih diete, predpisala inzulin. Uf, zaradi tega sem se šele presekirala. Bilo mi je grozno, zelo sem se bala za mojega malčka. Teden za tedom mi je zdravnica “težila”, da moram paziti na prehrano in podobno, čeprav sem se le-te strogo držala; na sprehod hodila 2-krat dnevno po 3 km, itd. Tudi jaz se nisem nič zredila, čeprav je sinko normalno pridobival na teži. Nakar sem po naklučju srečala sošolko iz osnovne šole, ki je imela ravno tako diabetes in sicer nikoli manj kot 8.8 in na veliko moje začudenje, njej zdravnica še ni predpisala inzulina. Zdravniki imajo izgleda različne poglede oz. merila.
  Dva meseca pred porodom pa se mi je zgodilo nepričakovano. Nič več nisem hodila v službo, ostala sem na bolniški in …..čez nekaj dni sem imela sladkor ok. Do poroda nisem imela nikoli več povišanega sladkorja. Še vedno sem pazila na prehrano, kdaj pa kdaj pa sem se tudi pregrešila s kakšno sladico oz. celo coca colo.
  In zaključek ….ugotovila sem, da je glavni “krivec” za povišan sladkor stres. Kljub moji strogi dieti se je le-ta znižal šele, ko sem prenehala hoditi v službo in tako nisem bila več izpostavljena stresu itd.
  Za konec pa …. rodila sem prekrasnega, zdravega dečka, težkega 3200g in velikega 52 cm. Sladkor pa mi je dan po porodu padel na 4.6.
  Ana, želim ti vse dobro, predvsem ti želim, da se ne vznemirjaš preveč, da uživaš v nosečnosti. Verjamem, da bo s tvojim otročičkom vse dobro!

 3. To je znanstveno dokazano, da če ima ženska diabetes v nosečnosti, da ima potem dosti večje možnosti, da kasneje ( v 50-ih, 60-ih) razvije diabetes tipa II, kot pa tista, ki v nosečnosti nima sladkorne. Nima pa to nobene veze, koliko imaš zdaj glukoze v krvi, ali uporabljaš inzulin ali ne. itd…

  Glede tipa II lahko največ narediš sama, in sicer z ustrezno prehrano, dovolj gibanja in čimmanj stresa.
  Srečno!

Komentarja ni mogoče oddati.