Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Negovanje lasišča pri atopijskem dermatitisu

Negovanje lasišča pri atopijskem dermatitisu

Spomnim se, ko je Timon pri nekih 8-9 mesecih začel dobivati velike izpuščaje po pregibih. Moja prva reakcija je bila, da ga peljem k pediatrinji, dobim neko kremo, ga namežem in naših težav bo konec. Takrat nisem poznala nikogar, ki bi se soočal s hudimi alergijami in zame nekako niso obstajale. Tudi ko sva bila poslana na Jesenice z napotnico in navodili, da se naredi testiranje za alergije. Moja želje je bila le, da odkrijemo vzrok naših težav, nisem pa pomislila kaj vse bo to prineslo s seboj in kakšna korenita sprememba bo to za naše življenje.

Spomnim se kako mi je odleglo, ko ni bilo alergij na hrano, ampak “le” na pršico in dlako. Nisem zares dobro vedela kaj ti dve alergiji prineseta s seboj in če bi lahko danes izbirala, bi raje imela alergijo na hrano. Zgolj iz dejstva, da se ji po mojem mnenju lažje izogneš in prilagodiš. Pa tudi to, da je veliko več procentov možnosti, da jo otrok kmalu preraste. Visoka alergija na pršico prinese s seboj toliko ozadja. Sama zadnja leta vidim le še alergene in sovražim dejstvo, da tega dela mojega življenja ne morem izklopiti niti kadar sem sama.

Takšne ali drugačne alergije se pri otrocih velikokrat izražajo v obliki atopijskega dermatitisa, koprivnice, angiodemov in še česa. In medtem ko že nekako oskrbiš kožo z raznimi takšnimi ali drugačnimi preparati kot so vlažilne kreme in olja, pa je največja težava lasišče.

Sama sem potrebovala skoraj dve leti, da sem se spomnila preprostega načina kako skrbeti za Timonovo lasišče. Ravno lasišče ga je vedno skoraj najbolj srbelo. Če je bil hudo izpostavljen alergenom (pršici in dlakam smo zadnje leto dodali še pelode, travo in plesni/glive) se je največ izpuščajev naredilo po rokah, obrazu in lasišču. Roke sem vsaj nekako lahko oskrbovala, medtem ko je bilo lasišče uganka. Najprej najti šampon, ki mu paše. Znanost. Ta, ki smo ga našli leto nazaj (o njem sem pisala tukaj) mu še kar paše, čeprav imamo zdaj politiko, da dva tedna umivamo samo z vodo, tretji teden pa s šamponom.

Prav tako smo zadnje leto začeli prakticirati mazanje lasišča po kopanju. Torej obvezno kratki lasje (hvala bogu da je fantek), dobro oprani s toplo vodo, nato pa še v mokre nanesem ProtectBalm kremo (več info o kremi najdete tukaj) od SkinFairyTale, in jo vsaj nekih 5 minut masiram v lasišče. S tem načinom nam uspe lepo vzdrževati lasišče na stopnji, ki je za Timona sprejemljiva. Sploh je fino, saj je krema bolj tekoča/oljnata in se veliko lepše vmasira v lasišče. Seveda so potem laski tisti večer bolj mastni – čeprav iskreno njegova koža “poje” kremo v minutah. Ko se zjutraj zbudi pa so njegovi lasje čisto normalni in nič več mastni. Tudi na blazini se ne pozna – v primeru da bi se, bi jo pač naslednji dan preoblekla.

Bom vesela vaših načinov soočanja z atopijskimi izpuščaji na lasišču v komentarjih. <3

Več mojih objav v zvezi a atopijskim dermatitisom in alergijami najdete tukaj.

Mimogrede: vsi moji bralci s kodo ANINAKUHINJA lahko kupite SkinFairyTale kreme z 10% popustom tukaj.