Anina kuhinja

Atopijski dermatitis in šamponi, mila

Atopijski dermatitis in šamponi, mila

Vsi starši, ki imate otroke z atopijskim dermatitisom veste kako težko je najti šampon, ki otroku odgovarja. Lasišče je namreč edini del telesa, kjer je negovanje z vlažilnimi kremami praktično nemogoče, vsaj, ko otroku zrastejo gosti lasje. Ne glede na lasišče, pa se na koži pod lasmi prav tako razvijajo izpuščaji, ki so rezultat reakcij na alergene.

Pri nas se z atopijskim dermatitisom soočamo že skoraj tri leta, in šele nekaj mesecev nazaj smo končno našli šampon, po katerem Timona lasišče ne srbi še bolj kot prej. Težko bi rekla, da je po tem izdelku njegovo lasišče brez izpuščajev, mu jih pa vsaj ne poslabša – kar se zgodi ob vsaki uporabi kateregakoli drugega šampona. Smo kupovali že kup različnih šamponov za atopijski dermatitis, ki so bili zelo dragi, pa je bilo po njih lasišče bistveno bolj srbeče in nevzdržno. Sprijaznili smo se z uporabo nekega otroškega šampona, ob katerem je bila srbečica manjša kot pri ostalih – toda še vedno je bila. Nekako smo se navadili, da je ob pranju las dan ali dva nevzdržno, potem pa se stanje malce umiri. Dermatologinja je predlagala, da mu lase umivava le z vodo, pa se mi osebno to ne zdi dovolj. Lase mu umivam enkrat na teden in ob njegovi aktivnosti je v tednu dni že pošteno umazan. Dvomim, da bi sama voda naredila kar je treba …

Isto težavo smo imeli z mili. Po telesu ga že tako umivava samo z vodo, ampak rokice so včasih tako umazane, da je voda preprosto premalo. V vseh letih nisva našla mila, ki bi mu odgovarjalo. Njegovi izpuščaji so namreč že vsa leta najbolj intenzivni ravno na področju rok. Najprej so bili na zapestju, potem na dlaneh, zdaj pa so z izpuščaji napadeni prstki. Tako vsako milo poslabša njegovo stanje.

Že nekajkrat sem slišala o izdelkih iz kozjega mleka, pa niso prišli na vrsto. Nekaj mesecev nazaj pa sem se končno odločila, da jih sprobamo. V liniji Deux nimajo šampona za lase, imajo pa mleko za tuširanje. Vprašala sem našo dermatologinjo in je rekla, da če mu ne bo poslabšalo stanja na rokicah, mu ne more poslabšati stanja na lasišču in da brez težav, v primeru, da mu gel ustreza, z njim umivamo tudi lase. In jih. Rokice mu umijemo kadar so bolj umazane, glavo pa enkrat tedensko. Deuxovo mleko za tuširanje uporabljamo že več mesecev in z njim smo veliko bolj zadovoljni kot pa z vsemi 5x dražjimi izdelki, ki so na tržišču namenjeni za takšno stanje na koži. Vem, da je med mojimi bralci veliko staršev, ki se soočajo z enako težavo in polagam vam na srce, da izdelek vsaj preizkusite. Sama sem jo našla tukaj.

Seveda pa bom vesela vaših izkušenj z mili/šamponi, v primeru, da imate vi ali vaš malček atopijski dermatits. 🙂

IMG_5644

Komentarji

  1. Ana, najlepša hvala za tole objavo. Tudi moj sine ima atopijski derđatitis in tudi neuspešno iščemo kozmetiko, ki bi ustrezala njegovi koži. A ste preizkusili kakšno kremo za roke, ki jo ustrezno masti in vlaži, pa ne poslabša stanja? Razmišlam tudi o solni terapiji, pa še nisem našla nikogar, ki jo je preizkusil. Ste jo morda pri Timonu?

    Urška

Komentarja ni mogoče oddati.