Anina kuhinja

Moji rezultati za nosečniški diabetes 2.del

Moji rezultati za nosečniški diabetes 2.del

Prvi del objave najdete tukaj.

Zdaj boste vsi mislili kako zlahka bom vsemu ušla, ker je moj stric diabetolog. No, še zdaleč ne. Kljub temu, da sem se sama malce mazala ven, da moj sladkor vseeno ni bil visok, saj je bil le 5.1, torej komaj nad mejo, sem dobila resni tretma in hitro sem poletela na realna tla. Sama sicer vem, da se z nosečniškim diabetesom ni za hecati in da zna biti nevaren za dojenčka, ampak moje meritve res niso bile pretirane. Kljub temu, pa niso bile dovolj dobre in z zdravjem v času nosečnosti ni heca.

Po ponovnem merjenju na diabetološki, sem dobila meritev 4.9, ki je pod mejo. Pa nisem bila dan prej na nobeni brezsladkorni dieti. Vseeno so razskave pokazale, da imajo nosečnice, ki presežejo na tešče mejo 5.0, večje možnosti da bodo skozi nosečnost imele povišan sladkor in strinjam se, da je dodatna pozornost in previdnost v tako pomembnem obdobju nujna in brezdvomno zaželjena.

Na pregledu sem tako dobila merilec za sladkor in navodila, da moram sladkor meriti 1-2x dnevno. Vpisana sem bila na predavanje, ki ga imam ta konec tedna in razložili so mi čemu vsemu se moram v prehrani odpovedati.

Tudi sanjalo se mi ni, da sladkor viša bela moka, pretlačena zelenjava (pire krompir, ki sem ga ravno fino jedla tri dni, preden sem prvič oddajala kri), prekuhane testenine, prekuhan riž…

Natane le ena težava, da ravno pripravljam nekaj novega in dnevno pečem in kuham non stop. Seveda, je nujno da hrano preizkusim in med vsemi jedmi je ogromno sladkega.

Tako sem se odločila za naslednji način. Jedla bom tako kot sedaj, torej tudi sladko, belo moko, pretlačeno zelenjavo (seveda če se bo dalo, se bom izognila) in si redno merila sladkor. V kolikor bom videla, da mi kakšna hrana sladkor dvigne nad priporočeno mejo, jo bom seveda popolnoma izključila do konca poroda. Zdi se mi namreč nelogično, da bi se z mojo službo, odpovedala tolikšnemu razponu jedi, čeprav lahko ugotovim, da jih moje telo popolnoma zadostno presnavlja. Kakšne so bile moje meritve v prvih 2-3 tednih pa v naslednji objavi.

Bom zelooo vesela, če boste vse nosečnice, ki ste prav tako za seboj dale nosečniški diabetes napisale svojo izkušnjo v komentar. Hvala <3

Pozdravček,
vaša Ana

Komentarji

 1. Živjo!
  Tudi jaz sem imela diabetes v nosečnosti, na prvem pregledu prav tako 5.1. Glede na to, da sem se prve 4 mesece nosečnosti ubadala s hujšanjem in že tako sem precej suha, se s tem nisem pretirano ubadala. Jedla sem običajne stvari, merila sem si na začetku mogoče 1x na teden… no, dokler mi na naslednjem pregledu ni zdravnik rekel, da moram prinest dnevnik meritev s sabo… Potem sem si pa mogoče 3-4x na teden, pogosto po obrokih, kjer sem jedla ravno jedi, ki jih nebi smela 😀 Skratka, mesečni sladkor je bil vedno pod mejo, vse meritve tudi, diabetolog mi je na zadnjem pregledu rekel, da je vse skupaj lari fari, trebušček je bil izredno majhen, mali pa je imel ob rojstvu 2.970kg.. V naslednji nosečnosti me tam ne vidijo!
  Verjamem pa, da je sladkor problematičen, če so meritve na tešče nad 5.5 in tu se mi zdi pravilno, da nosečnica pazi na prehrano. Sploh pri puncah z močnejšo postavo – to se mi namreč zdi bolj kritično.
  Na koncu bo pa itak vse ok, tako da ne skrbi in uživaj v nosečnosti! 🙂

  1. Živjo,
   hvala ker si delila svojo izkušnjo. No, sama si moram meriti sladkor 1-2x na dan. Pa si ga prav tako merim ravno takrat ko pojem kaj mogoče problematičnega in me zanima, če jed vredu vpliva na moj sladkor. Zaenkrat sem imela v enem mesecu dvakrat povišan sladkor, pa še to malenkostno.
   Jutri imam prvi pregled pri stricu/diabetologu. Upam, da bo vse ok in bodo rezultati zadovoljivi.

   Hvala ti za lepe želje. 🙂 Topel pozdravček,
   Ana

 2. Hej Ana! Evo, moja zgodba z nesrečnim diabetesom. Tudi sama sem imela enako situacijo kot ti. 5,1 na tešče in bum, diabetolog. Vse je bilo ok, merila sem si sladkor in zapisovala raven v krvi pred obrokom in 1,5 ure po vsakem obroku. Meritve so kazale precej visok raven sladkorja 1,5 ure po obroku. Nato sem zaradi blažje krvavitve pristala v bolnici in tam me zdravnica na podlagi mojih meritev ni spustila domov cel teden. Vmes mi je še diabetologinja iz bolnice predpisala inzulin (nisem je sploh videla, samo pisno je poslala navodila na podlagi mojih meritev). Bila sem res zelo nesrečna. Jedla sem ZELO malo in vedno je bil sladkor visok. En dan mi je zmanjkalo listkov za aparat in sem si merila sladkor z aparatom iz bolnice. Tisti aparat je kazal vrednost za 2,0 stopnji nižjo kot moj aparat običajno po enakem obroku. Ugotovila sem, da je bil moj aparat pokvarjen in zato kazal previsoke vrednosti. Sem še parkrat preverila z mojim aparatom in bolnišničnim istočasno in res se je pokazalo tako.
  Ko so me končno odpustili iz bolniščnice tik pred Božičem, moj diabetolog ni želel nasprotovati diabetologinji iz bolniščnice in je rekel, da naj kar še naprej jemljem inzulin. Seveda sem ga jemala, nikoli ne veš, kaj če je pa res kaj 🙁 Prav tako mi je za en teden (med Božičem in Novim letom) namestil aparat, ki mi je meril 7 dni sladkor v krvi 24 ur na dan. Tam se je pokazalo, da je vse ok, samo pri zajtrku se mi je sladkor malo prepočasi spuščal. Do konca nosečnosti nisem imela dodatnih težav, sem pač po navodilu zdravnikov dalje jemala inzulin ob določenih obrokih. In zelo sem pazila na prehrano. Zredila sem se vse skupaj za 7 kg, takoj po porodu sem jih zgubila 12 kg. Kar me pa še vedno najbolj boli pa je to, da so mi zaradi diabetesa sprožili porod na rok in zaradi induciranega poroda, moj porod ni bil prav nič naraven in precej zahteven. Tega pa še danes ne morem pozabiti in sem zato zelo žalostna. Želela sem si naravno začet porod. Važno, da je moja sončica ok! In želim ti čim manj težav v nosečnosti! 😉

  1. Lili, sploh nisem mogla verjeti, ko sem brala tvojo zgodbo, da se kaj takšnega lahko zgodi. Si ne predstavljam kako zelo stresno je bilo vse to zate. Mene je stisnilo, ko sem v enem mesecu imela dvakrat malenkost povišan sladkor. Hudo mi je zate, da si morala skozi nekaj takega. Če bi lahko, bi te objela <3
   Je pa zdaj to obdobje za tabo in vesela sem da je tvoja malčica zdrava in da sta zdaj obe vredu. To je vse kar na koncu šteje.
   Pošiljam ti kup poljubčkov <3

Komentarja ni mogoče oddati.