Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Moja porodna izkušnja v kranjski porodnišnici

Moja porodna izkušnja v kranjski porodnišnici

Spomnim se, ko sem nekaj mesecev pred porodom začela razmišljati v kateri porodnišnici bi želela roditi. Kranjska porodnišnica mi je bila vsekakor daleč najbližja, saj sem z avtom od nje oddaljena le kakšnih 10 minut. Kljub temu sem razmišljala tudi o jeseniški porodnišnici.

Brala sem veliko mnenj po spletu in jeseniško porodnišnico so vse punce zelo prehvalile. Poleg tega so jo hvalile tudi marsikatere moje prijateljice, ki so v njej že povile svoje male štručke. Priznam, da me je zelo privlačil način dela, ki ga zagovarjajo v omenjeni porodnišnici. V njej zelo podpirajo naravni porod in mamice pravijo, da je osebje res fantastično (in menda tudi hrana – zame pomemben podatek 😉 ). Poleg tega pa je to edina porodnišnica, ki brezplačno ponuja epiduralno analgezijo. Vsekakor sem prebrala veliko lepih stvari, a na koncu sem se vseeno odločila za kranjsko porodnišnico in lahko povem, da mi ni niti malo žal.

Na dan, oziroma do ure, ko sem rodila rodila jaz, jih je rodilo še vsaj 5, če se prav spomnim. Če povzamem, porodnišnica je bila polna do zadnjega kota, sestre so delale s polno paro, pa so kljub temu obdržale prijazen in sočuten odnos.

Spomnim se mojega strahu pred klistirjem in prestrašenega spraševanja sestre o celotnem postopku. Kljub temu, da je klistir res nekaj relativno nepomembnega v celotni zadevi, bi me lahko odpikala s preprostim in hitrim odgovorom. Videla sem, da je imela veliko dela drugje, vendar si je kljub temu vzela čas, da mi je vse razložila in me potolažila. To mi je takrat veliko pomenilo.

Poleg vsega, so mi kljub temu, da to ni praksa, pustili, da sem bila ob svojem možu že od samega začetka predihavanja popadkov. Ob tistih trenutkih sem ob sebi potrebovala nekoga, ki mu res zaupam in se ob njem počutim domače in Kristijanova bližina je bila zame takrat pravi balzam.

Pri meni sta se med samim začetkom in koncem poroda zamenjali dve babici. Obe sta bili mladi in nežni in ena me je lepo vodila skozi prvi del, druga pa skozi drugega. Zahvala za moj neokrnjeni presredek gre tako popolnoma babici, ker me je zelo lepo vodila skozi iztis in tako poskrbela, da se je koža počasi raztegovala in se tako ni strgala.

Vsekakor lahko o moji izkušnji z osebjem kranjske porodnišnice, ki sem jih spoznala med porodom, povem le lepe besede. In vsem puncam, ki se še odločate v kateri porodnišnici bi želele roditi, pa je med njimi tudi Kranjska, lahko glede na moje izkušnje povem, da je tam super osebje in da bodo lepo poskrbeli za vas. 😉

baby-just-born

Več informacij o porodnišnici Kranj najdete tukaj – http://www.bolnisnica-kranj.si

Komentarji

 1. Rodila v LJ in sem bila načeloma zadovoljna. Tudi sama sem oklevala med Ljubljano, Kranjem in Jesenicam, pa sem se potem vseeno odločila za Ljubljano, ker mi je najbližja (sem iz dolenjskega konca).

  V tisti noči je bila tudi LJ porodnišnica polno zasedena. Babica, ki je delala klistir, se je ves čas hecala, da je očitno danes zadnji dan za rodit, ker imajo takšno gužvo :-). Če sem jo prav razumela, so imeli v eni noči 30 porodov, od tega nekaj dvojčkov, ampak so kljub temu bili vsi prijazni.

  No, v sprejemni ambulanti je babica govorila kolikor je bilo nujno potrebno, na klistirju je bila fuuul prijazna (tudi sama sem se bala klistirja, pa mi je vse lepo razložila in prepustila odločitev za oz. da ne bi imela klistirja meni – sem imela občutek, da me ne bo nič čudno gledala, če rečem ne, mi ga je pa “toplo” priporočala), v porodni sobi sta se pa tudi pri meni menjali dve babici – prve v večini ni bilo poleg, tako da se je niti ne spomnim (itak je to trajalo samo dve uri), druga je pa bila ves čas poleg mene in moža, mi pomagala predihati vsak popadek, masirala me je, se pogovarjala… Skratka – z njo sem bila ful zadovoljna (z nama je bila sedem ur).

  Edino, kar mi ni bilo všeč, je to, da niso mene ali pa vsaj moža seznanjali s tem, kaj se dogaja. Okej, dokler so popadki, je v redu (se je trudila moža čim bolj vključiti v pomoč pri popadkih, tako da me je masiral, mi dajal vodo itd.), ko pa sta z zdravnikom proti koncu ugotovila, da bo potreben vakumski porod ali pa carski rez, pa tega nista povedala ne meni, ne možu. V nekem trenutku so moža poslali ven, meni naredili vakum, nato pa moža poklicali nazaj v porodno sobo, da je lahko prerezal popkovino. Da je bil vakum, sva izvedela šele po tem. To je daleč največji minus vsega skupaj.

  Kljub vsemu sem bila pozitivno presenečena nad porodno izkušnjo v Ljubljani. Veliko katera, ki je rodila v LJ, je rekla, da je osebje neosebno, da si številka itd. – jaz tega občutka nisem imela. No, se je čutilo, da je večja kapaciteta porodnic in da enostavno ne morejo pustiti, da bi porod trajal dva dni, ampak se pa vseeno trudijo biti prijazni.

  Tudi na oddelku sem bila zelo zadovoljna. Razen ene sestre (verjamem, da je vstala z levo nogo, ali pa je ravno tisti dan dobila plačo ;-)) so bile vse ful prijazne.

  Sem pa mnenja, da bodo sestre do tebe takšne, kot si ti do njih. Jaz načeloma ne kompliciram in predvidevam, da smo tudi zato lahko drug z drugim lepo shajali tiste tri dni.

  Za konec – mislim, da se bova tudi za prihodnje otroke z možem odločila za Ljubljansko porodnišnico. En velik plus nama je tudi to, da imajo tamkajšnje babice in zdravniki res ogromno izkušenj s porodi, prav tako pa imaš vse aparate, specialiste itd. zelo zelo blizu (če bi kaj šlo hudo narobe, ali pa če bi otrok takoj potreboval posebno nego). Grozno mi je, ko slišim za mamice, ki so rodile v kateri drugi porodnišnici, pa je otrok potreboval posebno nego takoj in so otroka odpeljali v LJ, mamico pa zadržali v porodnišnici, kjer je rodila. Se mi kar trga srce, če bi se morala takoj ločiti od novorojenega otročka.

  1. Nina, najlepša hvala za tako izčrpno izkušnjo. Veliko mi pomeni, da si jo delila z mano in z mojimi bralkami. Prepričana sem da bo marsikatera bodoča mamica lahko iz nje kaj dobrega odnesla.

   Vesela sem da si imela lepo izkušnjo, če odštejeva tisti del z vakumom.
   Tudi meni ne bi bilo prav če bi mi babice zamolčale takšno odločitev kot je vakum. Gotovo so precenile, da druge možnosti ni bilo, ampak vseeno bi ti lahko povedale. Kakorkoli važno je da ste vsi zdravi.

   Prav tako se strinjam, da je ponavadi tako, da dobiš takšen odnos nazaj, kot ga daješ. No, seveda so tudi izjeme.

   Nisi edina, ki se zgraža nad takšnim načinom postopanja. Meni se zdi popolnoma nesprejemljivo, da odpeljeja otroka v drugo bolnišnico, mama pa ostane v prvi. Ne vem kako je možno, da se take stvari dopuščajo. :/

   Še enkrat hvala za deljeno zgodbo in prelepe praznike vam želim. 😉

 2. Jaz sem pa rodila v sebi daleč najbližji porodnišnici, izolski. Veliko deklet z obale se odloča za porod v postonjski porodnišnici, ker je baje super, ampak meni se ni dalo komplicirati in sem se odločila, da bom kar tam, kjer bodo moji domači najbližje, da bodo lahko prišli na obisk brez večjih težav.

  Če/ko bo potrebno it spet rodit bom šla ponovno tja, saj je bilo super. Sestre in babice so se super odrezale, čeprav moj porod ni bil nič posebnega in sem bila večino časa sama. Sicer se je ravno zamenjala izmena, zato sta tudi mene spremljali dve babici; prva je bila prijazna, nežna in potrpežljiva (babica Aleksandra), druga (babica Rajka), ki je prišla ravno pravočasno, da je vodila iztis, pa veliko bolj tiha, odločna in avtoritativna, vendar je bilo to točno tisto, kar sem takrat potrebovala, zato sem ji zelo hvaležna. Tudi po porodu so bili vsi zelo prijazni in kljub temu, da so imeli veliko dela so mi takoj priskočili na pomoč pri dojenju, previjanju, itd. Najbolj pa sem bila zadovoljna, ker so me spustili domov dan prej 😀 Pa še mož dela v laboratoriju te iste bolnišnice, tako da me je prišel obiskat med malico in bil z menoj med iztisom, ker je ravno končal službo 🙂

 3. Jaz sem pa rodila v LJ, čeprav sem tudi iz Dolenjske. Prepričalo pa me je ravno to, kar je rekla Nina…če je z otročkom kaj narobe, imaš v LJ vse. Imela sem diagonze v nosečnosti, da z otročkom ne bo vse OK…naredili en kup raziskav in na srečo vse bp 🙂 Samo dokler ne rodiš…žal nisi čisto 100% prepričan v vse teste. Sploh, ker ti tam povejo realno stanje kakršno je. In potem ko rodiš zdravega otroka, si najbolj hvaležno bitje za vse stvari, ki jih imaš 🙂

  In še to mam za povedat: Primer rodiš v neki drugi porodnišnici, otrok je pa potem odpeljan v LJ z rešilcem (ravno sedaj se je to zgodilo znanki). Saj se mi srce trga zaradi nje, kako bi bilo šele meni. To je naravnost grozno, še posebej ker vse mame vemo kako je pomembno, da je otroček na začetku ves čas z mamico <3 In ne vem, zakaj ne morejo omogočit mami, da gre z otrokom! To bi pa ja lahko zrihtal! Malo sem se razburila, ampak to bi pa res lahko uštimal! 🙂

  No, pa lep dan…in hvaležni bit za zdrave otroke! 😉 <3

  1. Mateja, to se pa popolnoma strinjam. Če vse zadeve niso 100% je Ljubljana zagotovo najboljša odločitev. Sem vesela, da je s tvojo štručko bilo vse ok. Nič ni bolj pomembno kot zdravje. 🙂

   Veš, da sem tudi sama slišala za en primer, ko so otroka takoj po porodu odpeljali stran. Mamo seveda prav tako niso dopustili skoraj cel teden, ker je imela carski rez, in tako sta bila najbolj pomembne dni narazen. Sem bila zgrožena. Tudi sama menim, da je to res nepsrejemljivo.

   Hvala, za tvojo izkušnjo. Cenim, da si si vzela čas in jo delila z nami. 🙂

   Prelepe praznike želim 😉

Komentarja ni mogoče oddati.