Anina kuhinja

Moja koža, moja zgodba

Moja koža, moja zgodba

Pred nekaj tedni so me pri La Roche Posay povabili na spletni seminar na temo zdravja kože, kjer so strokovnjaki govorili o različnih temah, od aken do atopijskega dermatitisa. Kar nekaj govorcev je govorilo o svoji izkušnji in v eni sem se našla tudi sama. Zaželela sem si povedati zgodbo moje kože in kako se je skozi čas spreminjala. Mogoče se bo kdo v moji zgodbi našel in bo moja težava nekomu lahko rešitev. O sinovem stanju sem napisala že kar nekaj člankov in ogromno družin se mi je oglasilo, kako koristni so jim bili. Tako da, upam da bo tudi serija člankov z mojo izkušnjo komu koristila. 😉

Vedno sem občudovala kožo ljudi, ki je bila na izgled popolna in je vzbujala občutek, kot da z njo ni nobenega dela in je sama od sebe čudovita. Sama si že od otroštva ne predstavljam, da bi bila brez dela z mojo kožo. V vsakem obdobju življenja, mi nekje ponagaja in potem lovim ravnotežje in načine, da jo spravim v red.

Vem, da je razlog pri meni v genetiki, saj je atopijski dermatitis povezan z alergijami pri nas deden v družini. V mojem otroštvu se sicer nikoli ni govorilo o alergijah, vedno je bila diagnoza le atopijski dermatitis. Tako je bilo pri meni že od nekdaj normalno, da se mi je ponekod pojavila koprivnica, predvsem kadar sem kupovala nova, seveda delno prašna, neoprana oblačila. Koprivnica se mi je redno pojavljala tudi, ko smo bili poleti na morju. Vsako zimo pa je koža zahtevala posebno nego, ker so se mi radi delali večji suhi izpuščaji. Moj opis, kadar mi je koža ponagajala je bil vedno – moja koža je pač suha in problematična.

Šele kasneje, ko se je začela zgodba atopijskega dermatitisa in alergij pri mojem prvorojencu, sem ugotovila, da sem mu to nadlogo najbrž prenesla jaz. Skrb za njega in njegova zgodba mi je pomagala, da sem bolje spoznala svojo kožo in se jo tudi naučila negovati. Kot pri njemu, opažam tudi pri sebi, da v določenem obdobju telo z izpuščaji reagira na različnih delih telesa. Prav tako določene življenjske spremembe prinesejo spremembe na koži.

Moja koža se je po zaključenem večletnem zaporednem dojenju dveh otrok izjemno poslabšala in fokus mojih izpuščajev je trenutno na hrbtu in ramah. Občasno na delih obraza. Včasih se s kom spustim v debato o negi kože in marsikdo mi reče, da moram prenehati z mazanjem, ker sem kožo razvadila in če bi preprosto prenehala z mazanjem, bi se sama uredila. Priznam, da mi ta stavek res zviša krvni pritisk – kar je dobro, saj imam neprestano prenizkega. 😉 Ampak, če imaš atopijski dermatitis, je to daleč od resnice, saj je atopijski dermatitis bolezen kože in tako kot ostale bolezni, potrebuje določeno nego, da se izboljša oziroma se stanje drži na vdržnem nivoju.

Sama (priznam, da zgolj iz lenobe), svoje kože na hrbtu nisem mazala, dokler pol leta nazaj ni prišla do točke, da mi je zdravnik za dve tretjini hrbta in rame predpisal blagi kortikosteroid, saj sem imela tako močne suhe srbeče izpuščaje. Takrat sem se vzela v roke in ugotovila, da ni dovolj, da vsake toliko časa malo namažem s kremo, ki jo imam ravno pri roki in je po možnosti še polna parfumov in še česa. Takšne kreme stanje pri občutljivih kožah večinoma le poslabšajo. Ker sem preprosto zavrnila opcijo zdravljenja s kortikosteroidi, sem morala prakso, ki jo uspešno peljem s sinom, prenesti tudi nase. Najprej sem ugotovila, da njegova koža seveda ni enaka kot moja in da kar paše njemu, ni nujno, da bo pasalo meni. In več mesecev sem iskala pravo kremo zase. Na priporočilo dermatologinje, sem jo našla in z redno nego, je moja koža bistveno boljša. Priznam, da nisem tako pridna pri sebi kot pri sinu in si hrbet in ramena, s primernim milom očistim vsak drugi/tretji dan in takrat seveda dobro namažem z vlažilno kremo.

Sprejela sem, da je moja koža drugačna in potrebuje več ljubezni in vesela sem, da sem našla izdelke, ki mi ustrezajo in se nanje lahko zanesem.

Sama zase prisegam na La Roche Posay LIPIKAR Baume AP+M balzam za telo in Cicaplast kremo za obdobja, ko mi ponagaja koža na obrazu. Nekaj let nazaj ko sem se soočala s atopijskimi izpuščaji na vekah, mi je v tednih stabilizirala kožo, ali pa kadar nastane kakšna opeklina pri kuhanju, se z njo nekaj dni mažem in se izjemno hitro poceli. Tako jo imam vedno pri roki.

Obe kremi sta vrhunski in če se kdo od vas sooča s podobnimi težavami, jih vsekakor mirno lahko priporočim. Kremi pašeta meni, a to ne pomeni, da bosta tudi vam. Sta pa za področje nege občutljive kože izjemni in sta vredni, da jih preiskusite, če imate podobne težave.

Samo do jutri (do 5.5.2021) imajo na La Roche Posay izdelke super akcijo, kjer pri nakupu dveh njihovih lifechanger izdelkov, cenejši izdelek dobiš za 50% nižjo ceno. Mogoče informacija komu pride prav. Akcijo lahko izkoristiš tukaj.

Prav tako vabim vse, ki se tako ali drugače soočate s težavami s kožo, pa naj bodo to akne, ekcemi, brazgotine …, da delite svojo zgodbo in izkušnje na družabnih omrežjih s ključnikom #skinismorethanskin, ker je res vsaka naša težava za nekoga lahko rešitev. 😉

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.