Anina kuhinja

Kakšno stekleničko kupiti dojenčku in kdaj?

Kakšno stekleničko kupiti dojenčku in kdaj?

Ko starši kupujejo prvo stekleničko, iz katere dojenček pije iztisnjeno mleko ali nadomestno mleko, večinoma ni toliko težav. No, niti ni takšne velike izbire, da bi bilo potrebno preveč tuhtati. Tako ta objava ni namenjena prvim stekleničkam za mleko, temveč tistim, ki pridejo na vrsto v mesecih uvajanja z gosto prehrano.

Dojenčkom se med hranjenjem z gosto hrano priporoča dodajanje tekočine. Vedno se obrok zaključi s tekočino. V primeru da to ni več mleko, mora biti to voda, nasladkan čaj … Torej kakšne stekleničke so najbolj primerne. Fino je če imajo na začetku oprijemalne ročaje, da se jih dojenček navadi sam prijeti in se sčasoma navadi kako iz stekleničke pije sam, brez pomoči. Poleg ročajev naj bo prva takšna steklenička z mehkim/silikonskim cucljem. Če boste takoj ponudili stekleničko s plastičnim/trdim cucljem, zna dojenček stekleničko zavrniti. Torej prehod naj bo počasen.

Pri 4-6 mesecih torej, najprej pričnemo s stekleničkami z ročaji in mehkim cucljem, na katerem malček lahko masira tudi svoje nove bele zobke. Pri tem pa bodite pazljivi, da kakšen del slučajno ne odgrizne. To je sicer malo verjetno, naš Timon je konkretno grizel ta silikon ob vsaki priložnosti, pa ni bilo noebenega efekta. Ampak saj veste, nikoli se ne ve. Zato je bolje biti zihr.

157057-stekl--za-ucenje-pitja-2-2-2015-slika-data

Ko je otrok že dobro osvojil novo stekleničko z ročaji (8 mesec) lahko silikonski cucelj zamenjate za trdega plastičnega. Mi takšne stekleničke uporabljamo še danes (pri 18 mesecih). Smo pa navdušeni nad to spodnjo stekleničko.

prodImg_4757_1

Seveda pri 8-9 mesecu lahko otroku ponudite tudi pitje iz kozarčka. Pri nas med obroki pijemo iz kozarca, čez dan pa ima Timon stekleničko, kjer je manj možnosti da bi vodo polival. Pri njegovi starosti leta in pol namreč iz kozarca pije že zelo lepo in tudi popolnoma sam, toda ko se napije,vedno rad malo ponagaja in preostalo vodo polije po sebi. Lahko si predstavljate kako zabavno je biti ves moker. Jaz pa kar hrepenim po tem, da ga desetkrat na dan preoblačim. Tako lahko pije iz kozarčka le pod nadzorom. Ko nadzora ni, pa ima stekleničko.

11951343_10207957765412033_4374704803490157241_n
Ta prelep kozarček lahko najdete tukaj.

Pri starosti dobrega leta  lahko malčku kupite stekleničko, ki je brez ročajev in sama sem se popolnoma navdušila nad termo flaško. Poleti je fino imeti hladno vodo in pozimi topel čaj, zato so termo stekleničke idealne.

Tole prelepo flaško lahko tudi vi naročite tukaj.
Tole prelepo flaško lahko tudi vi naročite tukaj.

Vam pa polagam na srce, da pri nakupu stekleničk ne gledate najcenejših variant. Te stekleničke boste stokrat preprali in vsaj tisočkrat bodo ogrizene in vržene po stanovanju. Zato kupite kvalitetne stekleničke, da bodo lahko prestale vse te napore. 😉

Vaša Ana

 

Komentarji

  1. Super post! Zanima me samo, kako izgleda cucelj na termo flaški? Zgleda res super, samo me zanima, kako velika je odprtina za pitje? Hvala!

    1. Lili, cucelj je vbistvu zelo majhen, tako lahko pijejo tudi manjši malčki. Tukaj slikice ne morem pripeti, ti jo pošljem na pripeti elektronski naslov. 😉

Komentarja ni mogoče oddati.