Anina kuhinja

Kako pomagati dojenčku pri izraščanju zob

Kako pomagati dojenčku pri izraščanju zob

Moj Timon hvala bogu ni imel težav s krči, ima pa zato toliko več težav z izraščanjem zobkov. Mislim, da se ne bi zlagala, če bi rekla da sem preizkusila praktično skoraj vse kar nam trg ponuja, da bi mu pomagala olajšati to bolečino. Ker vem, da ima isto težavo veliko malčkov, sem se odločila, da moje ugotovitve delim z vami. Mogoče pa vam katera pride prav in jo uporabite pri svojem malem drobižku.

Najbolj osnovna pomoč, ki jo priporočajo vsi, je hlajenje. Dojenčku ponudite grizala za zobe, ki jih predhodno ohladite v hladilniku ali zamrzovalniku. Hlajenje brez dvoma vsaj malo olajša bolečino čez dan, vendar vsi vemo, da je ta najbolj intenzivna ponoči, saj naj bi takrat zobki rasli. Težko tako dojenčku ponoči, ko se ves histeričen joka, ponudite hladno grizalo. Mogoče v tem primeru ohladite dudo, če jo vaš dojenček sprejme.

Priporočam Curaprox grizalo, saj vsebuje tudi ščetko in se dojenček lepše navadi na občutek še pred uvajanjem ščetkanja.
Priporočam Curaprox grizalo, saj vsebuje tudi ščetko in se dojenček lepše navadi na občutek ščetke še pred uvajanjem ščetkanja. Kupite ga lahko v lekarnah.

Druga možna rešitev so razna mazila, ki naj bi malčkom pomagala. Sama sem kupila dve različni in sicer Calgel in Gengigel. Prvi – Calgel, deluje na način, da dlesen omrtviči in tako v trenutku olajša bolečino. Težava je, ker zelo hitro popusti – po 5 ali maksimalno 10 minutah ste spet na začetku. Calgel se priporoča na 20-30 minut. Priznam, da je nam mazilo prišlo prav in ga za nujne primere priporočam, saj v tistem momentu vsaj malo preseka bolečino.

Calgel lahko kupite v lekarnah.
Calgel lahko kupite v lekarnah.

Medtem ko Gengigel deluje na način, da zdravi razbolelo dlesen. Tukaj takojšnega efekta ni, je pa lahko dolgoročen. Pri nas smo ga v dneh preden je ali so zobki pokukali ven in je bila dlesen močno razbolela uporabljali čez dan. Menim, da je malce pripomoglo, da dlesen ni bila tako zelo razbolela.

Gengigel najdete v lekarnah.
Gengigel najdete v lekarnah.

Sama sem poskusila še s koreniko od Perunike, ki se dojenčku ponudi kot grizalo. Mogoče res pomaga, ampak trik je v tem, da je tako zanič, da je otrok noče grizti. No naš Timon jo je le enkrat poskusil, od takrat naprej protestira že samo ob pogledu nanjo. 🙂

Pa seveda jantarna ogrlica. O njej sem slišala nešteto besed. Seveda sem jo kupila in moj prvi pomislek je bil, da ni varna. Timon se ponoči veliko premetava in da bi mu na vratu pustila ogrlico mi ni bilo najbolj povšeči. Kljub temu sem poskusila in po nekaj dneh nisem opazila nikakršne razlike. Razlika je bila le v tem, da sem se sama neprestano zbujala in kontrolirala, da ga ogrlica ni zadavila. Tako smo jo po nekaj dneh ukinili. Mogoče bi morali vztrajati za efekt, ampak se mi preprosto ni zdelo varno. Mamice, ki prisegate na jantrno ogrlico, prosim pustite svoje vtise v komentarju. 😉

Takole pa izgleda jantarna ogrlica. Kupite jo lahko v Mullerju.
Takole pa izgleda jantarna ogrlica. Kupite jo lahko v Mullerju.

No nenazadnje pa sem poskusila še z eno vražo. Pravijo, da je otroku treba striči nohte ob petkih in tako jih zobje nebi smeli več boleti. Priznam, da že od takrat striževa nohte samo ob petkih, pa je situacija še vedno ista. Pa vseeno, mogoče bi pa bila še slabša. Kaj pa vem. 😉 Malo heca, malo zares. Nisem ravno vraževerna. 🙂

Pri nas smo imeli to smolo, da nam je tri mesece izraščalo 5 zob naenkrat in to med drugim zgornji-sprednji štirje, ki so znani kot najbolj boleči. Lahko povem, da 3-4 mesece nismo spali popolnoma nič. Nič ni pomagalo. Tudi Calpol ali svečka ne, ko je bilo res hudo in smo bili tik pred trenutkom, da pokukajo ven. Smo zdržali. Potem smo dobro spali dva tedna, zdaj pa imamo spet na poti vsaj tri zobke in spet spimo slabše.

Lajšamo si bolečine z grizali, Calgelom in v zadnjih dneh preden zobki pokukajo ven, s Gengigelom.

Lepo vabim mamice, da z nami delite svoje preizkušene metode lajšanja. Gotovo kateri mamici pridejo prav. 🙂

Z lepimi pozdravčki,

vaša Ana

Komentarji

 1. Mojemu malemu ravnokar ‘poganjata’ zgornji enki. Veliko se slini, je razdražljiv (kar je zanj zelo neobičajno, saj je dobrovoljček) in zadnje dva dni je imel zelo visoko vročino.

  Poleg Calgela (ki, kot praviš Ana, je zelo kratkotrajna rešitev) sem mu dala homeopatsko kamilico (granule), povečala sem dojenje in danes je že kot nov. Brez vročine in tudi počutje mnogo boljše. Tako da trkam na les, da je mimo 🙂

  Če se bo zadeva ponovila, ga bom peljala na Bownovo terapijo….in sebe tudi 😉

  1. Špela, ti zgornji zobki so res pravanočna mora. In preden pokukajo ven traja celo večnost. Vesela, sem da si našla način, da mu bolečino olajšaš, ker naj bi bila kar intenzivna. Logično, da so potem tako razdražljivi.

   Mi zaupaš malce več o Bownovi terapiji. Sama je ne poznam. 🙂

 2. Nam je pomagal Dentinox gel iz Avstrije…baje bi se ga naj dalo kupiti tudi v Mullerjevih drogerijah pri nas.

 3. Živijo 🙂 Tudi jaz nisem marala jantarjeve ogrlice, ker sem se bala, da bi se otroček zadušil, pa mi je potem prijateljica svetovala, naj jo ovijem okrog gležnja (pod nogavičke). Ne bom rekla, da dela čudeže, se mi pa vseeno zdi, da je bolje in da se naša punčka ne zbuja ravno na pol ure. Če ogrlico že imate, lahko poskusite 😉 Za takrat, ko je najhuje, uporabim homeopatske kroglice s kamilico. Dobi se jih v nekaterih lekarnah, kjer tudi svetujejo, kako se jih odmerja v primerih, kot je izraščanje zob pri dojenčkih.

  Lepo se imejte pa hvala za vse krasne prispevke 🙂

  1. Tanja, super ideja. Se pa v tem primeru sprašujem, koliko lahko ogrlica pomaga. Jantarjeva ogrlica naj bi namreč sproščala neka olja in če je okrog vratu, še mogoče verjamem da lahko nekaj pride na pravo mesto in olajša bolečino. Si pa ne predstavljam kako lahko to ‘olje’ pride iz gležnja do čeljusti.

   No, probati ni greh. Preizkusim in javim, če je pri nas kakšna razlika. 🙂
   Bom pa prav zares preizkusila homeopatske kamilice, saj sem o njih slišala že ogromno.

   Hvala za deljene izkušnje. 🙂 Sem zelo vesela, da ti je moje pisanje všeč. 🙂

   Lep pozdravček 😉

 4. Pozdravljena kar se tice jantarjeve ogrlice z milerja in podobno sem kar malo skepticna saj imajo smesno ceno…da bi jantar deloval mora biti pravi jantar to se pa da preverit s preprostim poskusom v solni raztopini…damo vodo v kozarec od kumaric 2 zvrhani zlici soli in premesamo nato vrzemo ogrlico/zapestnico noter in ce plava na vrhu je original ce potone pa ponaredek… Lp

Komentarja ni mogoče oddati.