Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Kaj vzeti v porodnišnico?

Kaj vzeti v porodnišnico?

Spomnim se mojega pakiranja, nekaj mesecev pred porodom, v majhen plav kovček z belimi pikami.  Ja, bila sem še celo tako zavzeta, da sem si v ta namen kupila poseben kovček. 🙂 Z dragim sva bila nekaj mesecev pred porodom v Ikeii in tam se ga zagledala — ravno prav velik kovček, tako lušten s pikami in za povrhu vsega še praktično zastonj. Mislim da ni bil niti 15 eurov. Sama doma nisem imela nič primernega, in v nahrbtnik niti slučajno nisem mogla spravit vseh mojih zadev. In tako je ta mali očarljivec šel z mano domov.

Sama sem spakirala čisto preveč nepotrebnih zadev in zato zdaj pišem to objavo. Da vam pomagam z naborom stvari, ki jih dejansko potrebujete. Popolnoma nepotrebni so bili tisoč in eni prigrizki. Brala sem namreč, da so mamice in tudi očki zaradi dolgega poroda večkrat lačni in v primeru poroda sredi noči, je do hrane namreč težko priti. Tako je fino s sabo imeti kaj za pod zob. V tem primeru mislim kakšno malenkost in ne polovico trgovine, kot je bilo v mojem primeru. Saj veste, samo da ne bom lačna. 🙂 No, sama sem imela to srečo, da sem po porodu kmalu dobila večerjo in tako so vsi ti prigrizki z možem šibali domov. Za naslednje dni, jih namreč niti slučajno nisem potrebovala – hrane je bilo več kot dovolj in bila je res dobra. V primeru, da vam ne bo všeč, pa še vedno lahko naslednji dan prosite partnerja, da vam kaj prinese.

Poleg prigrizkov (sem mogla začeti s hrano, kot da je najbolj pomembna, hehe 🙂 ), je zelo pomembno da s sabo vzamete dovolj mrežastih hlačk (Tosamine mrežaste hlačke so super in ugodne) in dovolj vložkov. Po porodu vas namreč čaka čišča in tukaj je zelo pomembno, da čimvečkrat zamenjate vložke, da se vam slučajno ne bi kaj vnelo. Resda en paket vložkov (vsebuje 10 vložkov) dobite v porodnišnici, vendar lahko vam zagotovim, da ta paket 100% ne bo dovolj. Vzamite si sabo vsaj še dva ali tri. (jaz sem porabila 3 – ker mi je bilo bolj prijetno, če sem jih čimvečkrat menjala). Če vam bodo ostali, jih boste odnesle domov in uporabljale naprej doma. Čišča namreč lahko traja kar nekaj časa (pri meni polnih 6 tednov).

Kar se tiče bombažnih vložkov vam priporočam da izberete kar znamko VIR 80 (najdete jih praktično v vseh večjih supermarketih in drogerijah, ter otroških trgovinah (Pikapolonica, Baby Center)). Sama sem sprobala kar nekaj dražjih znamk, pa sem se na koncu odločila kar za VIR 80. So daleč najcenejše, in tako v prihajajočih tednih ne boste zapravile bogastva. Poleg tega pa so bile meni še najbolj udobne. Nosila sem dva naenkrat, na način da sta se nežno pokrivala in tako z njimi pokrila veliko površine, da slučajno ne bi čišča umazala tudi mojih oblačil.

V porodnišnico s seboj nujno vzamite tudi nogavice (razen če imate porod poleti) in copate. Pa seveda vse kozmetične pripomočke za osebno higieno. S tem ne mislim make-upa, temveč čistilno mleko, vatke, kremo, zobno pasto, ščetko, glavnik … Verjamite, tam nobenemu ne bo mar, če ne boste izgledale popolno. Sploh pa boste z večjim veseljem lupčkale svoje zakladke ko boste vedele, da nanje med tem ne nanašate cel kup kozmetike. No, vsaj sama se ličilom odkar imam malega v čimvečji meri odpovedujem.

Ne pozabite na nedrčke za dojenje, negovalno kremo za bradavice in blazinice za dojenje. Na začetku namreč težko nadzoruješ oziroma še nimaš toliko občutka, kdaj se bo mleko vlilo in je skrajno neprijetno biti ves od mleka, če to ni nujno. Priporočam bombažne, pralne blazinice. Pri kupovanju nedrčkov za dojenje vam prav tako toplo priporočam bombažne, saj lepo dihajo in si boste tako zmanjšale možnost za razna glivična vnetja (govorim iz osebnih izkušenj). Poleg tega naj bodo udobni brez kosti in najbolje kar številko večji od vaše trenutne velikosti. Zelo pomembno je namreč, da vas ne tiščijo, saj bi v nasprotnem primeru lahko hitreje prišlo do vnetja oziroma mastitisa.

Torej še hitri spisek za vse, ki se vam ne da brati mojih romanov: 😉

Stvari, ki jih nujno potrebujete:

 • prigrizki
 • mrežaste hlačke (Tosama)
 • vložki VIR 80 Tosama (2-3 paketi)
 • 2 nedrčka za dojenje (bombažna , brez kosti, najbolje vsaj številko večja od vaše trenutne velikosti)
 • negovalno kremo za bradavice – najboljša je Lanolin – Multi Mam
 • bombažne, pralne blazinice za dojenje
 • nogavice in copati
 • brisače in pižamo (če vam tiste iz bolnišnice niso všeč – meni so bile čisto ok)
 • rokavičke za vašega dojenčka (Večinoma se rodijo s kar dolgimi nohtki in se radi hitro popraskajo.)
 • nastavke za dojenje (če imate vdrte bradavice)
 • kozmetika za osebno higieno (krema, čistila za obraz, glavnik, ščetka, zobna pasta … )
 • materinska knjižica z vso potrebno dokumentacijo
 • zdravstvena kartica
 • fotoaparat in kamera
 • telefon in polnilec za telefon

Stvari, ki jih potrebujete naslednje dneve in jih lahko prinese partner:

 • oblačila v katerih boste odšle domov (velikost naj bo primerna približno tvojemu 5 mesecu nosečnosti)
 • oblačila za malo bubo (najbolje velikost 56 – zelo malo jih na začetku že nosi večjo)
 • denar za plačilo prisotnosti partnerja ob porodu (ter dodatnih protibolečinskih sredstev, če si ji vzela) – Ceniki so na strani tvoje porodnišnice
 • šopek rožic – ker ste si jih zaslužile 😉

Vse mamice, ki ste porod že dale za sabo lepo prosim, da moje spiske z vašimi izkušnjami dopolnite. Sem prepričana, da bo bodočim mamicam vsak vaš nasvet koristil. 😉

Spodaj pa slike, da si boste lažje predstavljale kako izdelki izgledajo. Tako jih boste tudi hitreje našle v trgovinah.

Kremo lahko najdete v Lekarnah.
Kremo lahko najdete v Lekarnah.
Mrežaste hlaček lahko najdete v vseh večjih supermarketih ali trgovinah za malčke kot so Pikapolonica ali Baby centri. :)
Mrežaste hlaček lahko najdete v vseh večjih supermarketih ali trgovinah za malčke kot so Pikapolonica ali Baby centri. 🙂
Vložke lahko najdete v vseh večjih supermarketih ali trgovinah za malčke kot so Pikapolonica ali Baby centri. :)
Vložke lahko najdete v vseh večjih supermarketih ali trgovinah za malčke kot so Pikapolonica ali Baby centri. 🙂

 

Komentarji

 1. Tudi sama sem v porodnišnico vzela preveč/napačne zadeve. Pravijo, da je to tipično za prvorodke in da drugorodke navadno pridejo v porodnišnico le s kozmetično torbico 😀 Naslednjič grem tudi jaz definitivno s torbico in mislim čisto resno, ker je bilo v izolski porodnišnici super poskrbljeno za vse: spalnih srajc, hlačk in brisač smo dobili več kot dovolj (eno srajco, dve brisači in dva para mrežastih hlačk vsako jutro, po potrebi so ti jih pa še prinesli brez problemov), prigrizkov nisem imela in nisem potrebovala, ker je bilo tudi hrane več kot dovolj. Res sem imela s seboj vložke (prav tako Vir 80, res so super), mrežaste hlačke (Tosama to-to) in blazinice za dojenje, vendar samo po en paket in sem jih morala še dokupiti, ker sem jih porabilo več, kot sem pričakovala in to še kasneje doma.

  Mogoče bi pripomnila samo, da sem sama v porodnišnici uporabljala navadne Tosamine blazinice za dojenje, ker Chiccove antibakterijske vsebujejo supervpojne mikroperle, ki so grozen onesnaževalec in kljub temu, da so blazinice dermatološko testirane sama tega raje ne bi dala nase, kaj šele na bradavice, ki jih potem dobi v usta novorojenček. Nočem utrujat, ampak ker sem se ravno spomnila, da si poudarila kako ti kremo mešajo v lekarni, ker ne bi rada trebuščka mazala z raznimi strupi ti priporočam, da se morda malo pozanimaš še o snoveh, ki jih vsebujejo take supervpojne mikroperle v blazinicah (pa tudi plenice za enkratno uporabo in običajni menstrualni vložki).

  Antibakterijske lastnosti so načeloma nepotrebne, če skrbiš za higieno in nosiš res bombažen modrček za dojenje. Tiste prve dni je baje še bolje kot to, da mrežaste hlačke raztrgaš v koraku in jih nosiš čez prsa kot nekakšen mini top, vanje pa vtakneš (bombažne!) blazinice za dojenje, da imaš nekaj vpojnosti in zaščitiš občutljive bradavice pred trenjem grobih mrežastih hlačk. To mi je svetovala najprej sestra v materinski šoli, nato pa še patronažna sestra in se je res obneslo OK. Po prvem mesecu, dveh pa sem presedlala na bombažen modrček za dojenje in blazinice iz runske volne/surove svile. So pralne, neprepustne pa zaradi naravne vsebnosti lanolina v volni, ki jo je treba zaradi pranja seveda vzdževati z lanolinskimi kopelmi.

  OK, neham težit, samo še podpišem se pod Multi-Mam lanolin, ki je res rešitelj 😀

  1. Anja, najlepša hvala za tako izčrpno poročilo. 🙂

   Škoda, da nisem za tvoj nasvet z mrežastimi hlačkami (na način modrčka) slišala prej. Sama sem tuhtala prva meseca kako bi se čimbolj udobno in zračno napravila. Sem imela nemalo težav z glivičnimi vnetji v vodih. Ginekologinja mi je zato priporočila antibakterijske blazinice. Sama sem nameravala nositi bombažne, ampak bi bili konstantno vlažni, kar pa za moje stanje ni bila opcija.

   Iskreno tudi pomislila nisem na to kaj vse blazinice vsebujejo. Kar je sicer smešno, ker drugače kompliciram zaradi vsake malenkosti, kar se higiene in Timona tiče. Zelo cenim, da si vse to spisala. Si mi dala misliti. Bom pri drugem ubrala drugačen način.

   Prav tako popravim v objavi, in napišem rajši bombažne, pralne blazinice za dojenje.

   Ja, Multi-Mam je zakon. Ni več kaj dodati. 😉

   Lep pozdravček in hvala ker redno spremljaš in pišeš svoja mnenja pod moje objave. 😉
   Ana

 2. Živjo,
  se strinjam, da večina nas prav pretirava s prtljago. Tudi jaz sem imela čuda nekih stvari viška 🙂
  Sama sem si sicer prinesla svoji pižamo in jo tudi zelo hitro potisnila partnerju za domov. Ker bejbe nisem mogla dojiti mi je mleko nemalokrat kar “bruhnilo” iz dojke in pižama je bila v hipu premočena (ne glede na blazinice, nedrčke,…). Ko se je mleko zasušilo pa je pižama postala trda kot kamen. K sreči je bila kakšna nova pižamica vedno na voljo. Kadar so sestre spraševale ali potrebujemo sveže perilo z veseljem pritjevala in imela vedno kakšen kos na zalogi (tako pižame kot tudi brisače). Tudi sicer so porodnišnične spalne srajce precej udobne za dojenje ali črpanje mleka. Domačih navadno nimamo prilagojenih temu hehe
  Mrežaste hlačke so TOP uporabna zadeva in se kar mora strinjati z Anjo glede spreminjaja namebnosti uporabe. Vložke si tudi same lahko naredite, mrežica za (hmm ne vem kako se uradno imenuje) za preko povoja, napolnite jo z vato. Tako si lahko prilagodite dolžino, širino v vpojnost vložka. Jaz sem imela kar hude krvavitve (pripeljale so celo do transfuzije) in noben vložek ni zdržal. Pa sem malce prilagodila vse skupaj in bila popolnoma zadovoljna.

  Predvsem je pomembno, da smo mamle zadovoljne in tako dobro energijo prenašamo na svoje črmlje, saj veste….zadovoljna mama –> zadovoljen otročiček!

  Pa čim manj komlicirajte. Če boste komplicirale že v porodnišnici bo doma še huje…. 🙂

  Veliko se crkljajte, pomaga 🙂

  Anita

  1. Anita, tudi jaz sem imela s seboj svojo, ampak kot praviš, so bolnišnične srajice takrat najbolj udobne, kar pa je bistveno – vsak dan, ali veckrat na dan dobiš svežo. Si ne predstavljam da bi nosila cel kovček samo pižam sabo. Veliko lažje je z bolnišničnimi.
   Težko se ti lepše zahvalim, ampak res hvala za tako dober nasvet za doma pripravljene vložke. Nemalo mamicam, ki bodo brale to objavo bo gotovo prišel prav. Tudi sama sem na začetku imela močne krvavitve in če bo naslednjič isto, si bom vnaprej za kakšen dan pripravila takšne veeelike vložke.

   Hvala še enkrat za deljeno izkušnjo in nasvete. 🙂
   Vse najlepše in lep pozdravček 🙂

 3. Ravo 4 mesece in pol po porodu sem. Tudi jaz sem vseza kar nekaj nepotrebnih reči s seboj, in kar nekaj mi je manjkalo. Naprimer modrčka za dojenje nisem rabila, imela sem ves čas na zalogi eno spalno srajco in vsak dan dobila dve če sem hotela, rabila pa bi nastavke za dojenje ki jih nisem imela, ker mi je pikica mala čisto “navlekla” bradavice da so bile čisto ploščate, in seveda me je bolelo za znoret, lanolin je bil obvezen, nisem imela sabo dudice za punčko, ki se je ves čas hotela pri meni crkljati in kadar sem jo dala v posteljico je jokala, seveda se mami ni nič spočila 😉 v Novomeški porodnišnici je tako da ni potrebno imeti sabo mrežastih hlačk niti vložkov, ker ti jih dajo kolikor jih rabiš, če ti zmanjka samo prosiš in ti prinesejo ( jaz sem za vsak slučaj imela vsakega en paketek ampak nič zato ker pride prav še doma). No po vsem tem sem dobila mastitis takoj ko sem prišla domov, kaj pa vemo prvorodke, vsi tečaji in šola za starše so zelo malo proti praksi. Ampak se je v 14 dneh po hudih mukah z dojenjem vse rešilo. Jaz vem da drugič delam vse drugače 😀 kot pravijo prvič se učiš in lahko ti vsi vse govorijo, ampak sam najbolj vidiš kaj pa kako in se s tem učiš.
  Lep pozdrav vsem mamicam in vsem ki so ravno pred tem da postanejo mamice!
  Jerneja

  1. Jerneja najprej najlepša hvala za deljeno izkušnjo. 🙂 No, pri meni so bili modrčki nujni. Spalno srajico sem dobila novo enkrat dnevno. Mleko pa mi je puščalo non stop. Meni je bilo skrajno neprijetno prvi dan ko še nisem vedela da bodo taki izlivi mleka, in sem tako cel dan preživela v umazani srajci.
   Dudka je fina da se prsi malce odpočijejo. Si pa predstavljam, da si imela potem vsaj veliko mleka, ker je bilo toliko povpraševanja. Vse je za nekaj dobro. 😉
   Sem tudi sama v zvezi z dojenjem preživela vse živo, od mastitisa in še in še. Več v objavah namenjenih tej temi. Imaš popolnoma prav, nobena teorija te ne more pripraviti na to. To je čisto nov svet. Ampak je kljub vsem težavicam, najlepši svet, saj so v njem naši sončki. 🙂

   Hvala še enkrat. 🙂
   Lep pozdravček
   Ana

Komentarja ni mogoče oddati.