Anina kuhinja

Kaj sploh so hlačne pleničke in njihove prednosti

Kaj sploh so hlačne pleničke in njihove prednosti

Prave razgrete debate so se sprožile ob moji zadnji omembi hlačnih pleničk in ugotovila sem da vas veliko sploh še ni slišalo zanje. Ogromno vas je pisalo v inbox z vprašanjem, kaj sploh so to hlačne plenice in odločila sem se, da namenim eno objavo prav tej temi.

Mi smo se prvič z njimi spoznali, ko smo Timona odvajali od pleničk in smo iskali nekaj takšnega, da Timon lahko sam daje pleničko gor in dol in hodi na wc. Hlačne pleničke so tako postale stalnica, zdaj sploh za nočno spanje, saj jih ponoči sam da dol, ko gre lulat.

Pleničke so vbistvu narejene tako, da so kot navadne hlačke in otrok se z njimi varno nauči kako si sleče spodnje hlačke in obleče. Nimajo nobenih ježkov in se med nošnjo ne morejo raztegniti. Ob robu imajo namreč samo nekakšen tanek elastičen material. Kar sem zadnje čase ugotovila, da je nora prednost saj ježke hitro preveč pritrdimo in potem se na koži prav poznajo lise. Tukaj tega ni.

Primerne so od nekih 8-9 mesecev naprej (čeprav mislim, da sem nazadnje videla tudi hlačne pleničke za 3 mesece +), ko otročki že hrepenijo po večji samostojnosti, ali pa jih med previjanjem težje ulovimo. Naš Timon je bil glede tega nemogoč in previjanje je bilo velik proces, medtem ko je Liam zelo priden in se pusti previti. Zadnje mesece smo prišli v obdobje kjer vse želi narediti sam. Beseda “sam” je brez dvoma najpogostejša iz njegovih ust. 😀 Tako sem mu mesec nazaj prvič namesto navadne, oblekla hlačne pleničke, medtem ko je stal in bil je tako zadovoljen, da zdaj vztraja samo še s hlačnimi. Moj edini pomislek z dejstvom, da bi cel čas nosili hlačne pleničke je bil v tem, da si nisem predstavljala kako ga bom previla, če bo pokakan, pa sem kmalu ugotovila, da so narejene tako, da se ob robu le lepo strgajo in potem z njimi delaš naprej kot s klasičnimi.

Moj drugi pomislek je bil kako jih zviti, ko so umazane, saj sem si pri klasičnih pomagala z oprijemalci. No tukaj je na hrbtni strani manjša nalepka in z njo lepo lahko pritrdiš zvito pleničko. Seveda je sama sploh nisem opazila in zadnjič gledam kako dragi to spretno lepi in si mislim – aha, no zdaj vem. 😀

Sama sem sicer otrokoma vedno slekla spodnji del oblačil pred previjanjem, ampak sem zadnjič med debatami videla, da vas je veliko, ki otroke le napol slečete in vam zato hlačne niso praktične. Prej ali slej pa pride tisto obdobje, ko se otrok sam želi sleči in si želi čim večje samostojnosti in te pleničke so ustvarjene za to da jim to omogočimo. Za nas so vedno bile in vedno bodo Pamperske, ker jih otroka čudovito prenašata. Sploh Timon, ki je s svojo problematično kožo vedno dobil izpuščaje, ko smo poskusili z drugimi pleničkami.