Anina kuhinja

Eterično olje Poprova meta, trebušne viroze in čokolada

Eterično olje Poprova meta, trebušne viroze in čokolada

Ana Šter s katero sva pripravili že objavo o eteričnem olju Breathe,  sva se tokrat odločili da vam predstaviva drugo izbrano eterično olje dōTERRA in sicer eterično olje Poprove mete.

Najprej vas preusmerim kar k tekstu, ki ga je za vas napisala Ana, potem pa dodam še, kako jo uporabljamo pri nas in kako se je obnesla.

—>

Eterično olje poprove mete znamke dōTERRA je značilnega zeliščnega in osvežujočega vonja, njegova glavna posebnost je visoka vsebnost naravnega mentola, kar ga po kakovosti loči od ostalih sorodnih izdelkov. Prepoznamo ga kot sestavino žvečilnih gumijev, zobnih krem in ustnih vod. Pomembna značilnost eteričnega olja poprove mete je njegov hladilni učinek na telo, pomirjanje prebavnih težav, lajšanje dihalnih obolenj in težav, povezanih z ustno votlino ter spodobnost poživljanja vseh telesnih procesov, predvsem krvnega obtoka in limfnega sistema.

Uporabljamo ga za nanos na kožo pri opeklinah, za zbijanje visoke telesne temperature (kombinacija s sivko), pomirjanje razdražene prebave in slabosti, pri zatečenih bezgavkah, glavobolih, utrujenih in bolečih mišicah in sklepih, pri zamašenem nosu, vnetih sinusih in za lažje izkašljevanje ter za bolečine in ohranjanje zdravja v ustni votlini. Poleg hladilnega učinka deluje razkužilno, je naravni odganjalec mrčesa, njegov vonj uravnava naš apetit, nas osveži, poživi, da energijo in voljo do dela. Njegovo moč delovanja in boljši prehod skozi kožo ojača eterično olje divje pomaranče. Že tisočletja je znana uporaba poprove mete v kulinariki, kjer jo danes uporabljamo predvsem v sladicah s čokolado in osvežilnih napitkih.

Zaradi hladilnega učinka na koži se vedno uporablja redčeno z baznim oljem, njegova uporaba naj bo zmerna, predvsem z večjo previdnostjo pri nosečnicah, dojenčkih in doječih mamicah, kjer se priporočajo še blažje, bolj redčene mešanice.

Naša izkušnja pa je takšna:

Za poprovo meto sva se odločili zaradi dveh razlogov. Najprej zato, ker je v teh prazničnih časih božanska v čokoladnih sladicah. Sama jo obožujem v vročih čokoladah. Pripravim jo tako kot jo prikazujem tukaj v video receptu (samo namesto kave uporabljam le mleko). Ko je narejena ji vmešam eno kapljico eteričnega olja in občutek je kot bi pila After Eight čokoladice. Če imate radi okus po njih potem je nujno, da imate v svoji shrambi eterično olje poprove mete. Skoraj ni hude čokoladne sladice kamor ne bi pasala. 😉

Drugi del uporabe tega eteričnega olja, pa sem sama stestirala nekaj tednov nazaj, ko sem zbolela za trebušno virozo. Ana mi je priporočala, naj vonjam poprovo meto, ki naj bi umirila slabost in kapljico sem namazala na dlan. Ne bom rekla, da je bilo v trenutku konec slabosti ampak lahko rečem, da mi je vonjanje poprove mete pasalo in sem se ob tem vonju počutila bolje.

Kakšne pa imate vi izkušnje z njo?

poprova-meta