Anina kuhinja

Duda ja ali ne

Duda ja ali ne

Nekateri so strastni zagovorniki dude, nekateri pa ji močno nasprotujejo. Sama menim, da ni napačna in z možem sva se zanjo odločila. Z njo smo prebrodili marsikatero jokajočo situacijo in zagotovo se za uporabo odločim tudi pri drugem otroku.

Dudo so izumili z namenom, da olajša bolečino preobremenjenih dojk. Nekateri dojenčki imajo namreč zelo močan sesalni refleks in bi bili priklopljeni ves čas. S tem ne bi bilo nič narobe, dokler ne bi bilo pretirano dojenje na začetku zelo boleče za mamice. Seveda je izredno pomembno, da se v prvih tednih dojenja dojenčka čimveč pristavlja, saj se s tem povečuje proizvodnja mleka, ampak včasih kakšna minuta pavze ne škodi.

Ena negativna stran je zagotovo ta, da dojenček dudo sesa na drugačen način kot dojko, zato se jo prvih 6 tednov vzpostavljanja mleka odsvetuje. Nepravilno sesanje dojke namreč ne spodbuja proizvodnje mleka in zato zna nastati težava pri dojenju. Sama sem za to dejstvo izvedela nedolgo nazaj in čisto možno je, da sva s Timonom imela kar nekaj težav ravno zaradi tega. Priporočam torej uvedbo dude po vzpostavitvi dojenja.

Child with baby pacifier

Večinoma je tako, da dojenček svojo potrebo po sesanju zadovolji na en ali drug način. Če mu ne ponudite dude, pa se loti rokava ali prsta. Konec koncev pa boste veliko lažje otroka odvadili od dude kot pa od svojega prsta. Sesanje dude naj ne bi trajalo dalj kot tri leta, in že pri dopolnjenih dveh letih ali prej lahko otroku na lep način odstavite dudo. Vbistvu se najbolj priporoča kar način, da se od nje poslovi sam. Lahko se dogovorita, da jo zamenja za igračo, da jo podari majhnemu dojenčku, ki jo bolj potrebuje, … Načinov je veliko, vse kar je potrebno je malo domišljije. Medtem, ko boste težko podarili majhnemu dojenču njegov prst. Ta bo ostal tam kjer je. 🙂 Je pa res, da se otroci skozi leta prsta sami odvadijo, zato pretiranih skrbi zaradi tega ni.

Ste se vi odločili za uporabo dude, ali ji nasprotujete? Bom vesela vaših izkušenj v komentarjih.

 

 

 

Komentarji

 1. Tudi mi smo ZA dudo. Naša prva punca jo je imela nekje do 21 meseca, ko sem se eno jutro preprosto odločila, da ji jo vzamem, ker pred tem z mnogimi poskusi postopnega odvajanja ni bilo uspeha. Smo ji razložili, da jo je odnesla miška in da ji bo v zameno parkrat pod vzglavnikom pustila piškot (ker je le teh bila vedno najbolj vesela :-)). Le prvih nekajkrat je ob tolažbi zaspala v joku, potem pa še sicer kak mesec pred spanjem spraševala po dudici, a zaspala brez joka. Čeprav sem pričakovala, da bo huje in se že psihično pripravljala na ponovno nočno vstajanje, sem bila pozitivno presenečena, ko je brez dudice pravzaprav spala celo bolje.

  Naša druga dojenčica pride zelooo kmalu in tudi njo dudica že čaka. Nisem pa vedela tole o prvih šestih tednih (prva dude namreč do dobrega meseca sploh ni sprejela), zato sem te koristne informacije prav vesela, ker bi ji sicer dudo ponudila že prej.

  Zato hvala za tale zapis in lep pozdrav 😉

  1. Sem vesela, da bo informacija glede časa uvajanja dude prišla prav. Tudi jaz zanjo nisem vedela prej. 🙂

   Mi pa bomo dudali še do dveh let, potem pa bomo videli kakšno zgodbico se bova z možem spomnila. 😉

   Želim ti hiter in lep porod in nepozabne srečne prve trenutke s prihajajočo miško. 😉
   Topel pozdravček,
   Ana

 2. Jaz sem bila pred rojstvom sina zelo zelo proti. Moje mnenje je, da se z otrokom mores ukvarjat in ko joka ugotovit vzrok in ga odpravit, ne le potisnit dudo v usta, da otrok utihne in problem je resen. Ampak ko se je moj fantek rodil sem videla da se duda ne uporablja samo za to:) Najlazje sem videla kdaj sinek rabi mene le za tolazbo kdaj pa je dejansko lacni tako, da sem mu dala dudo. Ce je zaspal je potreboval le malo cartanja….ce pa je dalje jokal pa sma se podojila. Ker se nisma dojila na uro in ker sma glede hranjenja imela probleme je bila duda vec kot dobrodosla. Sam je zacel odvracat dudo nekje pri 3 mesecih. Glede sesanja prsta pa sem vesela da nismo imeli tega problema, saj poznam fanta ki je sesal prst do svojega 13 leta. Je pa res da so verjetno pri njem bili prisotni se kaksni drugi druzinski problemi.

Komentarja ni mogoče oddati.