Anina kuhinja

Domače čistilo za tla

Domače čistilo za tla

Ko se je naš Timon začel plaziti, me je minilo, da bi tla čistila s kupljenimi čistilnimi sredstvi. Nisem želela da bi malček lizal tla polna kemikalij. Sama namreč pomivam tla dvakrat tedensko, pometam pa jih vsak dan. Ko otroci preizkušajo svoje metalne sposobnosti, kadar jejo, je to skoraj neizogibno. Očitno se pri nas veliko je in kuha, in lahko si predstavljate da je pometanje enkrat dnevno kar nujno. Ne boste verjeli koliko smeti se nabere v enem dnevu. Noro!

Kakorkoli, da ne zatavam preveč. Odločila sem se, da si sama pripravim naravno čistilo za pomivanje tal, ker bom potem, bolj mirno spala in brez skrbi spustila mojega malčka na tla.

Za čistilo sem zmešala:

– 1 dcl vode

– 70 ml vodke

– 70 ml kisa za vlaganje

– 5 kapljic eteričnega olja (lahko uporabite katerokoli vonjavo) – Sama rada uporabim vanilijo ali  cimet, da moja tla dišijo po piškotih, haha 😉

– 1 čajna žlička olivnega olja za sijaj

Za 4 litre vode uporabite 0,5-1 dcl čistila.

Prepričana sem bila, da prav veliko s tem čistilom ne bom očistila, ampak me je prijetno presenetilo. Točno vem kaj vsebuje, je veliko bolj poceni in še točno tako diši kot hočem. 😀

Imate sami kakšen recept za čiščenje tal?

 

DIYWoodFloorCleaner

 

Komentarji

  1. Pozdravcek, med posti sem opazila da ima tvoj malcek alergijo na prsico…ti pa pravis da pometas…hudo alergijo ima tudi moj fant in odkar sva metlo “upokojila” in pricela namesto nje uporabljati vlazno krpo (oz. Staticno brisalo z resicami kar iz kika) ima on veliko manj tezav kar se tice dihanja…bil pa je to nasvet zdravnice alergologinje saj z metlo menda dvigujes prah v zrak in s teem prsica prehaja v dihalni trakt v se toliko vecji meri…fant ima zaradi alergije na prsico ze tudi astmo, ki pa je ravno zaradi tega ukrepa sedaj veliko bolj znosna…pa srecno:)

    1. Urška najlepša hvala za ta nasvet. Tudi pomislila nisem na to. Še danes dam metlo stran in rajši ‘pometam’ na tvoj način. Hvala!
      Srečno tudi vama 🙂

  2. Ana, sicer je tale post že malo star, mogoče nekomu vseeno koristijo drobni nasveti… Tudi jaz nikoli ne pometam. Hčerka ima tudi hudo alergijo na pršice (nekaj časa nazaj si mi že veliko svetovala v tej smeri). Le sesam in pomivam. Če se le da pospravljam ko je ni doma. Tudi postelje ne preoblačim v njeni prisotnosti. Po pospravljanju in vsem tem opravilu ko se prah dviguje in s tem pršice, pa dobro prezračim oz. imam že prej odprta okna. Pa tudi na veliko ne »strapam« odej in oblačil (če veš kaj to pomeni :)). Vse okoli postelje in pod njo pobrišem. En kup je stvari, ki zelo vplivajo na alergike, za katere se nam “navadnim” smrtnikom zdi nepomembno. Pa srečno vsem!

    1. Helena, res je. Ogromno je faktorjev, ki zelo vplivajo na alergike. Alergija na pršico je izjemno nadležna. Upam, da jo kontrolirate in reakcije niso prehude. <3

Komentarja ni mogoče oddati.