Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Čiščenje noskov

Čiščenje noskov

Prej ali slej pri malih dojenčkih pride do prehlada, ko se jim zamaši nosek. Težavo pri dihanju skozi nosek pospremi težava kako dojiti, saj mali ne more dihati. Pri meni je bil sploh ta del zelo neprijeten, saj moj začetni izliv mleka spremlja dobesedno špricanje mleka na vse konce. In če na drugi strani ni ust, da bi to popile, je scenarij takšen, da sva oba z malim mlečno stuširana. Ne, sploh ni prijetno. 🙂

Poleg težav z dojenjem nastopi problem tudi pri spanju, saj se v vodoravnem položaju težje diha in ena, dva, tri mali smrči tako naglas, da zbudi sam sebe. Da ne omenjam slabega spanca … Še bi lahko naštevala in res ni prijetno, ne za mamo, ne za dojenčka, ko so nosovi polni.

Sama sem na začetku za čiščenje noska uporabljala ustni aspirator in kljub večminutnem trudu, je mali na koncu še vedno smrkal. Ni minilo niti nekaj minut preden smo bili spet na začetku in je bil nosek spet popolnoma zaprt. Sploh ne bi omenjala neverjetno neprijetnega okusa, ki ga aspirator pusti v ustih. Sama imam več kot očitno preveč razvite brbončice in se mi je po medicinskemu okusu, malo manj kot spahovalo. Poleg tega pa je čiščenje z njim trajalo nekaj minut, kar je kot večnost, ko moraš zraven poslušati majhnega dojenčka, ki se dere na vsa pljuča. Naš mali Timon je zelo močan dojenček in je vso to dretje pospremil še s spretnim izmikanjem in izvijanjem. Lahko priznam, da sva mu bila oba skupaj z možem, komaj kos. Kaj so si mislili ob vsem tem dretju sosedje, rajši ne bi vedela.

Vse bodoče mamice lahko potolažim, da se neprijetnega izsesavanja smrklja mali navadijo in sčasoma ni več tako intenzivnih protestov. 😉

Ko sem po nekaj dneh ugotovila, da se situacija ni prav nič izboljšala, sem začela brskati za načinom, ki bi hitreje in bolj učinkovito očistil Timonov nosek. Po priporočilu prijateljice sem kupila aspirator, ki se ga priklopi na sesalec, ki je mimogrede prav tako cenovno dostopen kot ustni. Žal mi je, da ga nisem kupila že prej. Z njim je nosek očiščen le v nekaj sekundah. In brez skrbi, zelo malo sesalne moči pride do malih noskov. Vendar je le-ta, če ne drugega, konstantna in opravi svoje delo učinkovito. Posledično smo že dva prehlada z močno polnim noskom odpravili v slabem tednu. Težko bi gledala Timona, kako smrka celo zimo. Sploh pa pravijo, da neprestano polni noski lahko pripeljejo do vnetih učk in naprej do vnetih ušes. Tega pa seveda nobena mama noče.

Vsem mamicam in bodočim mamicam tako toplo svetujem, da se odločite za nakup aspiratorja, ki se priklopi na sesalec. Zagotovo vam ne bo žal. 🙂

Nosni aspirator za sesalec. Kupite ga lahko v vseh otroških trgovinah.
Nosni aspirator za sesalec. Kupite ga lahko v vseh otroških trgovinah.

P.S.: Iz osebnih izkušenj vam še povem, da ni primeren za razkuhavanje. 😀

 

Komentarji

  1. Tole pa podpišem! Mi sicer nismo prakticirali ustnega, jaz sem namreč samo povohala plastiko in mi je šlo na bruhanje. Najprej smo imeli takšnega na baterije, ki je poleg še “pesmice pel”. Glede na to, da ima naša bejba že od rojstva težave z dotiki (avtizem)jo je bilo nekako najlažje pripraviti k minimalnemu sodelovanju. Moram priznati, da smo bili kar uspešni pri čiščenju. Res pa je tudi, da s fiziološko nismo škrtarili in tudi nič kaj nežno je nisem kapljala v nosek. Enostavno sem jo obrnila na bok, se naslonila nanjo (seveda ne s celo težo, ker bi jo sicer pomečkala revico) ter skozi eno nosnico spustila fiziološko, skozi drugo pa je vse skupaj ven usekalo. Kasneje pri cca. enem letu pa smo pričeli z asiratorjem na sesalec. Joj kako je kričala….med drugim jo motijo določeni zvoki do te mere, da jo strašanjko bolijo ušeska. Kljub temu, da bi najraje jokala z njo sva bila z očkom trdna kot skala in redno opravljala čiščenje noska. Naša bejba skoraj ne pozna vnetih ušesk. No, ne bom preveč hvalila dneva pred nočjo…ravno včeraj je dobila AB zaradi hudega vnetja hehe Je pa sedaj stara pet let in aspirator jasno ne pride več v poštev. Sedaj moramo paziti, da resnično vse izpiha iz noska in da ga še vedno redno “zalivamo” s fiziološko. Malemu Timonu pa želim, da vnetih ušesk ne bi poznal. Lepo se cartajte!

    1. Anita, res je včasih težko opravljati takšne zadeve pri naših sončkih, vendar kot sem že rekla – bolje majhna nadloga kot velika (vnetje ušes). Hvala, ker si z nami delila svoje načine in izkušnje. 🙂
      Me pa nekaj zanima. Sama sem slišala, da čiščenje s fiziološko na način, da tekočina pride skozi drugo nosnico ven, ni ravno najbolje. Mogoče katera ve zakaj?

  2. Ana,mi smo tudi tako cistili nosek. Sedaj pri 1,5 letu smo pa nabavli aspirator na baterije(prej nisem vedla da obstaja). Super je! Sincek si kr sam cisti nos,pa sesalca tudi ni treba vlect s sabo in prizigat sredi noci. Priporocam! ?

  3. Meni ga je priporočila sodelavka. Imeli smo ustnega in na baterije….ampak ta na sesalec je res super. Vedno gre z nami. Imamo pa od ene druge firme in ga prekuhavamo dnevno ze vec let….in je pri enem enkrat mali nastevek za nos počil, ker je padel na tla.

Komentarja ni mogoče oddati.