Anina kuhinja

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih 1.del

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih 1.del

Drugi del | Tretji del | Četrti del | Peti del

Kot se krešejo mnenja pri večini tem, ki se navezujejo na dojenčke, se krešejo tudi pri uvajanju goste hrane. Nekateri so zagovorniki, da se dojenčka do 6 meseca le doji, oziroma hrani s prilagojenim mlekom, drugi pravijo, da je najbolje začeti uvajati hrano že pri 4 mesecih. Kakorkoli, sama sem po nešteto prebranih člankih prišla do naslednje odločitve – odločila sem se, da se na te pravilnike ne bom pretirano ozirala (vsaj, kar se tiče začetka uvajanja), ampak bom začela uvajati hrano, ko mi bo malček pokazal, da jo želi poskusiti.

V tej objavi bom opisala, kako sem se sama lotila začetkov uvajanja kašic in kdaj. To ni nujno najboljši način, je pa način, ki sem ga ubrala jaz. Vse mamice se morate tako o primernem načinu za vašega malčka odločiti same. Če vam bo moj način všeč in se vam bo zdel primeren, pa sem vesela, da sem vam lahko pomagala pri kakšni odločitvi.

Torej, kar nekaj znakov je, ki jih lahko opazite pri vaših malčkih in vam sporočajo, da so pripravljeni, da začnejo jesti še kaj drugega, kot le vaše ali prilagojeno mleko.

Jih bom naštela le nekaj in sicer tiste, ki se meni zdijo najbolj pomembni, oziroma sem jih pri Timonu čakala sama.

  1. Vaš malček začne prijemati razne predmete in jih nositi k ustom.
  2. Malček začne dobivati zobe. (pri nas jih sicer še ni)
  3. Potreba po dojenju ali hranjenju se poveča. Ta potreba traja več kot le kakšen dan.
  4. Začnejo segati po hrani in pokažejo interes, da bi jo poskusili tudi sami.
  5. So že sposobni sedeti ob opori ali sami.

Ko je bil Timon star 4 mesece, ni kazal še nikakršnega interesa do hrane. Spomnim se, da sem mu pod nos molila praktično vse mogoče dišeče dobrote, pa se je komaj kaj zdrznil. Prav tako takrat ni imel še nobenega zobka, ni povečal potrebe po dodatnih obrokih mleka in tako sem se glede na vse skupaj odločila, da z uvajanjem počakam.

Pri 4 mesecih in pol, pa se je njegov interes kar naenkrat začel. Spomnim se, da smo šli z dragim skupaj v nabavo živil in sem pred njim začela jesti krof (mimogrede, obožujem čokoladne krofe z vanilijevo kremo. Oh 🙂 Mmmm ). No, krof sem mu pomolila pred usta in mali je kar naenkrat začel odpirati usta in cmokati. Ko sem krof odmaknila, pa je padel v jok. Tisti dan se je naša zgodba uvajanja hrane na moje veliko veselje pričela.

Se nadaljuje …

Drugi del | Tretji del | Četrti del | Peti del