Anina kuhinja

Atopijski dermatitis, kronična koprivnica – primerna oblačila, praški in triki za pranje

Atopijski dermatitis, kronična koprivnica – primerna oblačila, praški in triki za pranje

Če imaš doma otroka z atopijski dermatitisom in kronično koprivnico, ki reagira na vsako kemikalijo in malenkost, potem zna pranje in kupovanje oblačil postati prava umetnost. Ko nekaj let živiš s tem ti vsa ta “pravila” postanejo samoumevna. Vseeno vas veliko piše na to temo in ker so takšni članki vedno dobrodošli na spletu, naše izkušnje tokrat delim v objavi.

  • Pazi kakšna oblačila kupuješ

Ne ni vseeno iz kje je oblačilo in iz kakšnega materiala je. Če je vaš otrok izjemno občutljiv potem so najbolj primerne svetle barve oblačil, saj so takšna oblačila manj barvana. Glejte tudi da niso iz Kitajske, saj tam barvajo z vsemi možnimi zvarki. Sama gledam, da so kolikor se da, oblačila in materiali iz Evropske unije. Pri nas ni težav z barvanimi oblačili, je pa tudi že reagiral na neke poceni barvane majčke iz Kitajske. Zato od takrat naprej izjemno pazim kaj kupujem. Nismo še imeli slabe izkušnje z barvanimi oblačili, ki so kvalitetne.

Oblačila naj bodo v celoti 100% bombažna ali bambusova (ali vsaj blizu tega procenta), saj so ti materiali najmanj dražeči za kožo. Volneni kosi tako odpadejo.

Luštna trgovina, kjer boste našli oblačila za malčke in dojenčke, ki so zares kvalitetna in primerna, je spletna trgovina Bombažek.

  • Pazi kakšna čistila uporabljaš pri pranju

Ko se je Timon rodil, sem iz klasičnega praška prestopila na pralne tekoče praške sensitive, saj naj bi bili ti posebej namenjeni dojenčkom. Kmalu sem ugotovila, da mu ravno ti povzročajo majhne pikice po telesu. Narejeni so namreč tako, da se nikakor ne izperejo dovolj dobro in so zelo intenzivni. Kmalu sem ugotovila, da moram ob nakupu biti pozorna da preberem deklaracijo – tam mora biti označeno, da ni potrebno spiranje oči v stiku z izdelkom in takšne izdelke sem potem začela kupovati in so bili ok. Vsi praški, ki imajo na deklaraciji oznako za izpiranje oči ob stiku, niso primerni. Sama zadnje mesece prisegam na ta naravi prašek za oblačila, ki nam izjemno paše in ne vsebuje nobenih parfumov in drugi nepotrebnih sestavin. Najdete ga v eko trgovinici Okaytukaj.

Prav tako ni potrebe po predpisanih količinah uporabe teh čistil, saj so v tako visokih količinah napisane le zato, da boste hitreje porabili izdelek. Sama perem perilo z 10 ml čistila – namesto 30 ml in se operejo popolnoma enako.

Popolnoma se izogni mehčalcem – najboljši je naravni in ta je 20-30 ml alkoholnega kisa direktno v boben ob vsakem pranju. Skrbi za boben brez kamna in za oblačila. Dvojna zmaga.

  • Uporabi program za alergike – vsebuje dodatno izpiranje

Večina novejših pralnih strojev vsebuje prav program pranja namenjenega alergikom. Ta je malce daljši in vsebuje tudi dodatno izpiranje oblačil, da zares zagotovo izperemo iz oblačil vse sledove čistila. Pri nas uporabljamo le še tega. V primeru da ga vaš stroj nima, vsako klasično pranje pospremite z dodatnim izpiranjem oblačil.