Anina kuhinja

Atopijski dermatitis, alergije in luč na koncu tunela

Atopijski dermatitis, alergije in luč na koncu tunela

Pet let bo minilo odkar so naše življenje prevzele alergije. Mogoče ne zveni dolgo, toda zame se zdi kot celo večnost in lahko bi rekla, da ločujem na življenje pred in po. Ob postavljeni diagnozi se mi zadeva ni zdela nič posebnega, ko pa enkrat padeš v ta svet in ugotoviš kaj zares s seboj potegne huda alergija na pršice, živalsko dlako in pelode, ugotoviš da bo potrebno za relativno prijetno življenje tvojega otročka, veliko dela. V mislih imam čiščenje, prilaganje, pranje… pa v isti meri tudi nega. Za nas ne obstaja da gremo v trgovino in kupimo bundico, ali pa pripeljemo otroka, ki je zvečer zaspal v avtu in ga položimo v oblačilih v posteljo… Kar naenkrat si na mestu, ko moraš kot mama poznati vse v zvezi z atopično kožo, poznati vse kreme, načine nege. Kar naenkrat ugotoviš, da se tvoje življenje vrti samo še okoli alergij in atopičnih kož.

V najinih petih letih sem kot mama imela s to temo vzpone in padce, tako kot je imela Timonova koža boljša in slabša obdobja. In včasih sem opazovala družine okrog, kjer so otročki prerasli alergije ob starosti enega leta, pa drugega… Vsi so mi govorili, da ko bo pa star 2-3 leta pa bo zagotovo prerasel. Hodili smo na bioresonanco, na homeopatijo, k zdravilcem in na koncu ugotovili da nam pomaga le dobra vztrajna nega kože in prilagojeno življenje s čimmanjšo izpostavitvijo tem alergenom. Z dragim sva se preprosto sprijaznila, da imamo v družini alergika in nehala upati na to obdobje, ko bo mali alergije prerasel. Najino upanje je bilo le, da bi sčasoma bil bolje.

Pri nas je bil namreč močan padec v stanju, ki je trajal 2 leti brez pravega predaha. Zelo zelo slabo leto, nas je popeljalo k letu, ko smo jemali Ciklosporin – trenutno skoraj eno in edino testno zdravilo, ki naj bi zabremzalo imunski sistem, da bi ob stiku z alergenom odreagiral manj. Posledično nas je jemanje zdravila popeljalo v vnetja kože od bakterij in glivic zaradi slabše odpornosti in Timonova koža na dlaneh in stopalih je bila na koncu že čisto odprta in začeli so mu odpadati nohtki… bilo je zelo težko. Najprej zelo težko zanj, ker je ob taki mali starosti in njegovi neverjetni energiji bil obsojen na dnevno bolečino in imel onemogočeno gibanje, igranje, uporabljanje rokic. Težko zame, ker kot mama nisem na noben način znala pomagati svojemu otroku. In biti nemočna mama je najslabši občutek na svetu.

Skoraj točno leto nazaj smo prišli do točke, ko mi je počil film in sem več dni hodila do specialistov in jih jokajoče prosila naj mu pomagajo. Vzela nas je na dematološki dr.Dragoševa in nas hospitalizirala. Imela sem občutek, da znam negovati mojega fantka in res sem zanj skrbela najbolje kot sem znala. Toda šele tam sem se zares naučila negovati njegovo kožo kot jo je treba. Odkar sva zapustila bolnišnico in sledila točnim navodilom dermatologinje se je Timonovo stanje prvič v življenju začelo stabilizirati. In s stabilizacijo sem ugotovila, da tudi na alergene njegova koža manj odreagira, oziroma se hitreje pobere, saj je bolj močna.

Naučila sem se, da je atopijsko kožo obvezno treba vlažiti, saj sama nima sposobnosti vlaženja oziroma ima to sposobnost oslabljeno. To pomeni, da ja njegovo telo treba namazati/navlažiti vsak dan. Ta del je najpomembnejši. Z dragim sva enkrat vmes naredila nekaj dni pavze, in ugotovila da je njegova koža že v nekaj dneh veliko slabša in tudi hitreje dobi izpuščaj in ga posledično dalj časa vzdržuje na koži. Zato je pri nas vsakodnevna nega in čiščenje nujnost in prav zaradi tega procesa je Timon že slabo leto tako stabilen kot je. Pri nas uporabljava Eucerinov AtopiControl losjon, ki mu ustreza in je namenjen prav taki koži.

Posledično zaradi dnevnega nanašanja krem, torej obvezno vsak dan telo očistitimo. In to pomeni uporaba mila prav vsak dan. Seveda mora biti milo primerno za atopijsko kožo. Pri nas se odlično obnese Eucerin AtopiControl čistilno olje. To milo je blagi syndet, ki so mu dodani lipidi, da kožo še dodatno neguje. Je bolj oljnato in ga uporabljam tudi za Timonovo lasišče.

Njegovo lasišče mi je dolgo delalo težave, saj lasišča ne moreš negovati in ga je vedno izjemno srbelo. Posledično ni mogel spati in tako sem ga pogosto strigla na kratko frizuro in mu mazala kremo v lasišče. Minus tega je, da je ves čas izgledal kot da ima na glavi gel za lase in po dveh dneh ga je srbelo lasišče že zaradi tega ker se je na kremo nabirala umazanija/alergeni. Zdaj uporabljam čistilno olje in poskrbi tudi za lasišče. Priznam, da sem ga uporabila tudi že na sebi, saj mi v jesenskem času prav tako nagaja izsušena srbeča koža na lasišču in tudi meni paše.

Ogromno vas je pisalo kaj smo naredili, da je Timon zdaj bolje. In res je bolje. Tako dober ni bil še nikoli. In po mojem mnenju je za njegovim stabilnim stanjem veliki del, prava in stalna nega in manjši del, da počasi raste. Še vedno odreagira na alergen ampak manj in četudi dobi občasno hujšo reakcijo, sem se jo naučila bremzati s pomočniki kot so prave kreme, prava mila in prava nega in tako njegove izbruhe manj stresno spraviva mimo oba. Vesela sem, da sem odkrila odlične izdelke, ki so preverjeni in Timonu odlično ustrezajo. Zaradi nege z njimi se počutim bolj varno in priznam da se zaradi te stabilnosti tudi sama počutim bolj umirjeno.

Upam, da bo naše stanje ostalo takšno kot je, oziroma da bo čez leta mogoče postalo še lažje. Toda tudi če ne bo nikoli čisto dober, se vsak dan spomnim, da je zdrav, vesel, živahen fantek in da je to vse kar šteje.

Če ima kdo kakšna vprašanja v zvezi z atopijskim dermatitisom ali alergijami, jih kar napišite in kolikor bom le znala, se bom potrudila pomagati.

Vse moje objave povezane s to temo pa si lahko preberete tukaj.

Objem,

Ana

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.