Anina kuhinja

Alergija na pršico, primerni sesalec in ULPA/HEPA filtri

Alergija na pršico, primerni sesalec in ULPA/HEPA filtri

Alergija na pršico poskrbi za pravo spremembo življenskega stila. Po več kot treh letih se komaj spomnim mojega življenja pred vsemi temi ukrepi in spremembami, v katere nas je sinova alergija potisnila. Najprej sem bila vesela, da nima alergije na hrano, danes ugotavljam, da bi bilo življenje z alergijo na hrano najbrž malce bolj preprosto. Alergija na hrano zahteva ogibanje, medtem ko alergija na pršico zahteva delo.

Zdaj ko sem bolj pozorna opažam, da sem tudi sama občutljiva nanjo, ampak vsem nežnim simptomom nisem nikoli dajala posebnega mesta pri razmišljanju. Kadar grem v nabavo za nova oblačila se mi vedno radi naredijo kakšni manjši rdeči izpuščaji po vratu, obrazu ali hrbtu, ki sicer v roku ure dveh izginejo. Tudi dragi pravi, da v stiku z zelo pršičnim okoljem, večkrat kihne. Kljub temu to ni nič takega in nazadnje mi je dermatologinja rekla, da je 80% ljudi alergičnih/občutljivih na pršico. Eni nimajo simptomov, ki se odražajo navzven, drugi imajo nežne simptome zaradi katerih niso potrebne spremembe življenskega stila, tretji pa konkretno vidno reakcijo. Nekateri imajo inhalatorne težave, drugi kožne. Vsekakor kmalu ugotoviš, da za nobenega okolje polno pršic ni preveč zdravo.

Pred Timonom sem komaj vedela kaj pršice so, zdaj pa jih “vidim” povsod. Njegova reakcija na stik z večjo količino pršic je hitra in huda. Sledi polno telo izpuščajev in otekanje, zato pri nas pršica ni hec. Tudi posredni prenos preko oblačil se mu pozna na angiodemih po obrazu in poslabšanjem na koži. Tako tudi sama pazim, da kadar pridem v stik s pršico in potem grem domov, menjam doma oblačila, umijem lase (v kolikor se z lasmi naslanjam na pršično površino, kot je oblazinjen stol, postelja, kavč..). In ne samo jaz, njegovemu stanju se prilagaja celotna družina in vsi ljudje s katerimi smo v stiku.

Ker največ časa preživi doma, je prav dom tisti kjer stremim k okolju kjer ni pršic. Že tako pride v stik z njimi povsod drugje, torej v vrtcu, na obiskih… Doma je tako nujen dober sesalec, ta posesa tudi vse ostale alergene, ki se radi najdejo v domu, kot so živalske dlake, plesni, cvetni prah. Ker ves čas zračim stanovanje lahko zagotovo rečem, da cvetni prah pride tudi v notranje prostore saj so moje krpe ob brisanju prahu zadnje mesece vedno rumene. Naš sesalnik Bosch ProHygienic ima edinstveno ULPA tehnologijo filtriranja s trojno zaščito pred prahom in alergeni. Le-ta se je doslej uporabljala v prostorih, ki zahtevajo najvišji higienski standard kot je recimo v operacijskih dvoranah. Pred tem smo imeli sesalnik s HEPA filtrom, ki je nujen, ampak smo menjali za tega prav zaradi njegove specifike in boljšega filtra. Ta je nadgradil že uveljavljeni HEPA filter, in zagotovil, da posesan prah ali razni alergeni ne uhajajo nazaj v prostor. Ker je tako izpušni zrak še čistejši od zraka v prostoru, poskrbim tudi za zdravje celotne družine in ne samo za zdravje Timona. Da ne spišem celotnem strokovnega romana, več o sesalniku lahko preberete tukaj.

Pa seveda pri alergiji na pršico ni dovolj da sesate samo tla, ampak je potrebno kvalitetno redno (vsaj na 14 dni) sesanje tudi kavča, blazin, avta in vzmetnic. Pri nas smo sicer vzmetnice že dolgo nazaj oblekli v antialergijske prevleke in kavč preoblekli v antialergijski material. Pa vseeno se na površini kavča in vzmetnice po tednu naberejo prašni delci in redno ob tedenskem čiščenju s posebnim nastavkom posesamo tudi kavč, vzmetnico in vse blazine.

Ker vas ogromno staršev s podobnimi težavami, sprašuje o našem sesalcu in o naših ukrepih za primerno okolje, sem tako tukaj odgovorila vsem naenkrat. Kljub temu da je ta tema specifična se mi zdi, da so to pomembne informacije, ki jih starši otrok z atopiki, ali alergiki na pršico moramo deliti med sabo. <3

Pa še slika naše skoraj dnevne uporabe sesalca. Sesamo namreč vsak drugi dan, večinoma po kosilu. Tako je ta slika nastala pet minut nazaj popolnoma spontano. In namenoma sem se odločila za to točno sliko spodaj, ker prikazuje realnost našega družinskega trušča. Sesanje po kosilu, jok Liama zaradi neke manjše neumnosti in moje delo z njim v naročju, ter Timonovo razgrajanje po stanovanju. Klasika 😀