AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Jajčna omleta z bučkinim in feta nadevom

In grand finale! 🙂 Nekaj mesecev nazaj sem prvič videla kako se pripravlja jajčna omleta in osebno sem bila presenečena, da priprava sploh ni tako zelo enostavna. Sama sem si vse skupaj predstavljala tako – stepem jajca, jih vržem v ponev in to je praktično vse. Pa še zdaleč ni tako. Za res dobro jajčno omleto stoji kar nekaj trikov. In čisto vse se boste danes lahko naučili v tej objavi. 😉

Jajčno omleto lahko napolnite prav z vsem kar vam srce poželi. Sama sem na čast bučkinega tedna pripravila nadev iz bučk.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 15 minut

Za 1 osebo.

SESTAVINE za omleto:

– 2 večja jajca
– 1/3 zravnane čajne žličke soli
– mali ščepec sladkorja
– 2 žlici mleka
– 1 žlica masla

Sestavine za nadev:

– 1/4 manjše bučke
– 3 tanke rezine feta sira
– 1/3 manjše čebule
– dober ščep sveže bazilike
– ščepec soli, popra, sladkorja in česna v prahu

– kruh

OPIS PRIPRAVE:

Bučke in čebulo narežemo na tanjše koščke. Najprej popečemo čebulo. Ko malce zarumeni, ji dodamo bučke, ki jih posolimo in popopramo. Bučke pečemo dokler se lepo ne spustijo. Takšnim dodamo sladkor, baziliko in česen v prahu, vse skupaj dobro premešamo in odstavimo.

Jajci žvrkljamo z vilico dokler niso popolnoma tekoča. Ko vilico dvignemo iz jajc na njej ne sme ostati noben delček beljaka. Če jih ne boste dovolj stepli, boste imeli v omleti bele delčke od ne dovolj stepenih beljakov. V tako stepena jajca, dodamo sol, sladkor in mleko. Dobro premešamo.

V ponvi na srednji vročini (5/9) segrejemo maslo in ga lepo razporedimo po ponvi. Če bo ponev prevroča boste imeli prepečena jajca in omleta ne bo dobra. V ponev nato zlijemo jajca. S spatulo (plastično lopatico) nato začnemo mešati jajca v ponvi. Mešamo v obliki manjših krogov.

Ko se jajca začnejo prijemati na ponev začnemo poleg hitrega mešanja še stresati ponev naprej in nazaj. S tem zapolnimo prostorčke, ki jih povzročamo s spatulo, saj so se jajca že začela peči in niso več tako tekoča. To počnemo dokler so jajca še vedno malo vodena ampak se že lepo prijemajo. Takrat ugasnemo vročino, jih s spatulo enakomerno razporedimo v krog in pustimo čakati kakšno minutko.
Po tej minutki nagnemo ponev in površina omlete ne sme biti več premikajoča.. Kljub temu mora površina jajc izgledati mokra, vendar kot sem že povedala, nepremikajoča.

V zgornjo tretjino omlete položimo najpre pripravljene bučke. Le-te pokrijemo s feta sirom in zgornjo ploskev omlete prepognemo čez nadev.

Spodnjo ploskev ne prepognemo. Pripravimo si krožnik in tako prepogneno omleto preložimo na krožnik. Pomagamo si s spatulo, s katero omleto nežno pomikamo iz ponve na krožnik. Na krožniku potem samo nadevan del omlete zarolamo čez nenadevan oziroma neprepognjen del omlete.

Zraven postrežemo kruh.

Najboljši zajtrk ki si ga lahko zaželiš! 😉

Dober tek!