Anina kuhinja

Pastirjeva pita – Shepherd’s pie

Kuhanje krompirja.

 

Pripravljene sestavine.

 

Popražena čebula.

 

Popraženo meso s čebulo.

 

 

Dodajanje graha v Mesno zmes.

 

Zgoščena končna mesna zmes.

 

Napolnjen pekač z mesno zmesjo.

 

Prpirava pire krompirja.

 

Polnjenje pekača.

 

Okraševanje nepečene jedi.

 

Mazanje jedi s stopljenim maslom.

 

Pečena pastirjeva pita.

 

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 20-25 minut
ČAS PEKE: 20 minut

Za 5 oseb.

SESTAVINE:

– 7 malih krompirjev
– 500 g mletega mešanega mesa
– 250 g paradižnikovih pelatov zmletih
– goveja kocka
– 140 g graha
– 1 velika čebula
– polovica dcl rdečega vina
– 2 stroka česna
– 100 g masla
– žlica paradižnikove mezge/koncentrata
– 2 žlici moke
– slab dcl mleka
– ščepec peteršilja, origana, sladke paprike v prahu
– sol in poper po občutku

OPIS PRIPRAVE:

Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke ( debeline polovice centimetra). Zalijemo ga z vodo, tako da ga en-kratno pokriva in vse skupaj začinimo s čajno žličko soli. Krompir zavremo, nato pa vročino zmanjšamo na srednjo in kuhamo še kakšnih 20 minut.
Med kuhanjem krompirja, pripravimo mesni del pite. Čebulo in česen narežemo na čimmanjše dele. Meso stresemo v manjšo posodo, ga solimo in popopramo, ter z rokami dobro premešamo. V ponvi segrejemo olje in mu dodamo čebulo. Čebulo pražimo dokler ne postane zlato rjave barve. Nato ji dodamo meso in česen. Vse skupaj pražimo dokler voda od mesa ne izhlapi in se meso nežno zapeče. Takšnemu dodamo pelate, vino, govejo kocko, peteršilj, origano, paradižnikovo mezgo in papriko v prahu, ter vse skupaj dobro premešamo in kuhamo na srednji vročini dokler večina vode ne izhlapi in nastane dokaj gosta zmes. Po potrebi dodamo še sol in poper. Takšni zmesi dodamo žličko masla in jo vmešamo da se stopi. V kozarcu medtem dobro zmešamo mleko in moko. Mleko nato počasi ob rednem mešanju vmešamo v mesno zmes, da se le-ta dobro zgosti in jo nato nadevamo v manjši z maslom dobro pomaščen pekač.
Kuhan krompir ( če vilica lepo zdrsi skozi košček krompirja je le-ta zagotovo kuhan) odlijemo in mu dodamo približno 50 g masla in 5 žlic mleka, ter ga dobro pretlačimo. Po potrebi mu dodamo še sol. Takšen krompir nato nežno premažemo čez mesno zmes v pekaču. Z vilicami nato po kromprju potegnemo črtice da se bo le ta lepše zapekel.V manjši posodici segrejemo 20 g masla in ga nežno premažemo-potapkamo po krompirju.
Pastirjevo pito nato za dobrih 20-25 minut položimo v segreto pečico na 190 stopinj.

Priporočam jo za praznične večerje.

Dober tek!

Komentarji

  1. Njam, tole pa moram poskusit. Hvala, ker z nami deliš toliko dobrih receptov. Saj vem, da ne komentiram dostikrat, ampak preberem pa vedno 🙂

  2. Živjo Sonja!

    Sploh ni za kaj in hvala tebi za tako lep komentar. Sem malce prebrskala – oziroma še brskam, tvoj blog in je res zanimiv, tako da za vse ki jih bo zanimalo o katerem blogu govorim, si ga lahko ogledate tukaj – http://www.created-by-sonja.com/ 🙂

    Lepo ustvarjaj še naprej! 😉

    Lepe praznike!

    Ana

  3. Živjo, tole se super bere. Me mika, da naredim, pa me zanima, ali lahko pripravim v naprej, glede na to, da je sestavina krompirjev pire. Misliš, da bi bilo kaj narobe, če zadevo pripravim zvečer, da je potem kosilo drug dan čimprej na mizi?

    Pa seveda vse pohvale za krasen blog, uporabne recepte in zelo lepe fotografije!

    Lep pozdrav,
    Andreja

  4. Živjo Andreja! 🙂

    Najprej najlepša hvala za komentar in za komplimente. 🙂

    Drugače pa mesno zmes lahko narediš večer prej, vendar jo postavi v hladilnik. Glede pire krompirja pa močno odsvetujem da ga narediš večer prej. Lahko pa prihraniš na času s tem, da krompir olupiš, narežeš na cm velike koščke in namočiš v vodo, da se ne bo obarval, ter takšnega pustiš čez noč.

Komentarja ni mogoče oddati.