Anina kuhinja

Njoki v pečeni korenčkovi omaki

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 10 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

  • Sestavine za njoke
  • 650 gramov krompirja
  • 2 manjši jajci Natur aktiv
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 300-350 gramov moke Korngold
  • 2 zvrhani žlic skute Natur aktiv
  • Sestavine za omako
  • 3-4 stroki česna
  • 4-6 korenjev
  • 3-4 žlice sladke smetane Natur aktiv
  • 4-6 žlic naribanega parmezana Grana padano
  • sol in poper po okusu
  • voda od kuhanja njokov do željene gostote
  • olivno olje za peko zelenjave – nekaj žlic

Postopek:

Natisni
  1. Najprej operemo neolupljen krompir in ga skuhamo. Vodo, v kateri ga kuhamo, solimo, saj s tem preprečimo razpokanje lupine. Kuhan krompir takoj olupimo, fino pretlačimo ter pustimo, da se ohladi in iz njega izhlapi vlaga.
  2. Vmes segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija.
  3. Na peki papir položimo oprane in osušene korenčke in olupljen česen in jih natremo z nekaj žlicami olivnega olja, 1/2 zravnane čajne žličke soli in po želji s ščepom popra. Pekač položimo v segreto pečico za 35-45 minut. Vmes zelenjavo večkrat malce pretresemo in obrnemo. Korenje je pečeno, ko vanj zlahka zapičimo vilice.
  4. Ohlajenemu krompirju dodamo stepeno jajce, sol, skuto in 250 g moke. Vse skupaj pregnetemo in oblikujemo testo. Po potrebi dodajamo moko, vendar ne več kot še dodatnih 50-70 g, saj ob preveliki količine moke testo ne bo rahlo, posledično pa tudi njoki ne.
  5. Na štedilnik pristavimo večjo posodo, napolnjeno z vodo. Ko voda zavre, dodamo ustrezno količino soli (3 litri vode – 1 zravnana žlica soli). Medtem testo razdelimo na 3 dele in iz vsakega posebej oblikujemo svaljek premera približno en centimeter. Delovno površino dobro pomokamo, da se svaljek ne bi prijel. Nato z nožem režemo približno dober centimeter debele blazinice in jih polagamo na pomokano površino.
  6. Pečeno korenje in česen stresemo v manjši multipraktik, dodamo sladko smetano in zmešamo. Nato fino vmešamo še parmezan. Po okusu dosolimo in popopramo.
  7. Njoke posamično polagamo v vrelo osoljeno vodo, pri čemer pazimo, da se ne prekrivajo. Najprej skuhamo približno tretjino pripravljenih njokov. Ko priplavajo na površje, so kuhani, in jih lahko poberemo na cedilo. Postopek ponovimo še s preostalimi njoki.
  8. V omako dodamo nekaj žlic vode od njokov, da dobimo želeno gostoto omake, nato pa jo takoj postrežemo s kuhanimi njoki.

Recept je iz mojega novega priročnika z recepti Anina kuhinja za nosečnice in doječe mamice. Prednaročite ga lahko tukaj. 🙂