Anina kuhinja

Zakaj je pomembna dovoljšnja količina D vitamina pri otrocih

Zakaj je pomembna dovoljšnja količina D vitamina pri otrocih

Z dodatki k prehrani smo pri nas začeli 5 let nazaj, ko so nam jih priporočili na alergološki za našega Timona. Vsi alergiki naj bi dodajali k prehrani probiotik in D vitamin. Vedno sem imela v glavi, da je to potrebno samo za alergike, potem pa sem nekaj let nazaj brala več o samih probiotikih in D vitaminu in od takrat oba dodajam tudi Liamu. Tudi midva z dragim čez celotno jesen in zimo dodajava probiotike in D vitamin.

Veliko vas je spraševalo, če je pametno otroku dodajati Lacto Seven Kids, ki že vsebuje majhen delež D vitamina in poleg tega še D-max Kids, ki je D vitamin za otroke. In preverila sem pri strokovnjakih, ki so mi povedali en kup zanimivih dejstev o samem D vitaminu in zakaj je pomembno, da ga sploh otroci med odraščanjem imajo dovolj. In sicer, če sem pravilno razumela, morajo otroci dnevno prejeti vsaj 400 enot D vitamina in če združimo oba pridemo na super vrednost. Samo z Lactoseven Kids, pa je vrednost premajhna. Torej je optimalno dodajati oba.

Zakaj pa je vbistvu sploh tako pomembno, da je v telesu dovolj vitamina D? Da se ne grem zdravnika, kopiram besedilo od strokovnjakov in potem je presoja vaša.

 

Najpomembnejša in vsem dobro znana vloga vitamina D je ta, da ima pomembno vlogo pri razvoju kosti pri otrocih. Okostje in zobje rastejo in se krepijo tako v otroštvu kot v adolescenci. Skupaj s kalcijem je pomemben faktor za razvoj močnih zob in kosti, saj vitamin D prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja v organizmu. Pomemben pa je tudi prispevek vitamina D k normalnem delovanju imunskega sistema pri otrocih, saj tako le ta bolj učinkovito prepozna potencialne okužbe in jih prepreči.

Redno izpostavljanje UV sončnim žarkom naj bi poskrbelo za zadostno količino vitamina D v telesu, saj le ta nastaja v našem podkožju. Žal temu pogosto ni tako, saj je lahko njegovo nastajanje omejeno s premajhno izpostavljenostjo sončnim žarkom, pomemben negativen vpliv na njegovo nastajanje pa ima tudi uporaba zaščitnih sončnih krem z UVA/UVB faktorji. Vitamin D se v prehrani nahaja v ribah, jajčnih rumenjakih, v mleku in mlečnih proizvodih ter margarini in nekaterih drugih izdelkih. Če otrok ne uživa rib oz. jih uživa samo redko, pije malo količino mleka ali se prehranjuje samo vegansko, je dnevno potrebo po vitaminu D nemogoče doseči.

Priporočljivo je, da otroci od rojstva do 17 let uživajo vitamin D v obliki prehranskega dopolnila skozi vse leto.

Celotno besedilo je dosegljivo tukaj TUKAJ.

Poleg kopiranega, sem našla še nekaj zanimivih člankov na to temo, pa da ne napišem kilometer dolgega članka, enega pripenjam tukaj.

Ko sem nazadnje oddajala kri, sem izvedela da se lahko preveri količina D vitamina v krvi. Moj zdravnik je bil presenečen, da je moja vrednost dobra, saj je menda redko da imajo ljudje dovolj D vitamina v krvi. Seveda, sama dodajam D vitamin k zdravi prehrani, ampak sem mnenja da bi bilo stanje bistveno drugačno, če D vitamina ne bi dodajala. Vseeno sem se odločila, da bom naslednjič ko bo pediatrinja jemala kri malčkoma, prosila če lahko preveri količino D vitamina tudi pri njima.

Mogoče kot dobronameren predlog vsem staršem. V kolikor ste proti dodajanju D vitamina za vaše malčke, ob naslednjem pregledu preverite, če ima dovoljšno količino vitamina v sebi. Škoda da njegov razvoj ne bi bil optimalen, ko pa lahko stanje optimizirate z eno tabletko dnevno.

Upam, da bo objava komu koristila in prišla prav. Bom vesela vaših mnenj in izkušenj na to temo v komentarjih.

Objem,

Ana

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.