Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih 3.del

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih 3.del

Prvi del | Drugi del | Četrti del | Peti del

Timonu sem po slabih dveh tednih počasnega dodajanja kašic, prepustila odločitev, da poje kolikor si želi. Spomnim se, da sem bila šokirana, ko je zmazal 40 ml kaše. Potem pa usta ni več odpiral in je začel s pritoževanjem. Mislila sem, da bo gotovo polovico kaše kasneje zbruhal ven, ampak je v njem ostala do zadnjega mililitra. Tako sem na tak način nadaljevala naprej.

Seveda, pa naj posebej poudarim, da mu, kljub uvajanju kašic, po vsakem obroku ponudim tudi moje mleko. Na začetku je na tak način dokončal svoj obrok, saj 40 ml kaše niti zdaleč ni dovolj, da bi bil sit. Kasneje, ko je pojedel že slab dcl kaše, pa zato, da se je z začetnim mlekom dobro odžejal. Prav tako pravijo, da dojenček preskoči obrok mleka pri mami, ko poje tam nekje 150 ml kaše, do tam nama pa še malo manjka. Poleg tega, pa je tak način zelo pomemben zame, saj se mi prsi tako čim več praznijo in je manj možnosti, da se mi ponovi mastitis. Enkrat sem ga že dala za sabo in glede na izkušnjo (več o njej bom napisala v objavi, namenjeni tej temi) si ga res ne želim še enkrat. Naj še poudarim, da je med hranjenjem dobro dojenčku ponuditi malo tekočine, ki je po dopolnjenem 6. mesecu že lahko neprekuhana.

Presenečena sem bila, ko je Timon po kakšnem tednu uvajanja kaš v večji količini, sam pokazal kdaj bi jedel kašo. Kljub temu, da je bil čas za njegov obrok (minile so že 2-3 ure od prejšnjega obroka) pri meni ni želel jesti. Ko sem mu skuhala kašo, pa je jedel kot zmešan.

Sama, že odkar sem zanosila, opažam, da nam telo samo pove kaj potrebujemo in prav tako nam pove tudi otrok. Potrebno ga je le opazovati in ga poslušati kaj nam želi sporočiti. Jaz Timona takoj preberem v 80% primerov. Točno poznam njegov način izražanja in neverjetno je, da mi samo z mimiko obraza lahko pove skoraj vse.

Pri 5 mesecih in pol sva tako začela z dvema obrokoma kašic. Eno kašico pojeva pozno dopoldan. Lahko bi rekla, da je to zanj zgodnje kosilo. Takrat vedno jeva svežo zelenjavo in sadje, saj je prebava še dovolj urna, da svežo hrano brez težav prebavi, oz. če bi se kakšna težava slučajno pojavila (zvijanje, napenjanje, …), skozi to ne rabimo iti ponoči.

Popoldne pa jeva prekuhano zelenjavo in sadje.

2014-10-19 12.13.26

Kakšno sadje in zelenjava sta najboljši in moje najljubše kombinacije pa v naslednji objavi.

Prvi del | Drugi del | Četrti del | Peti del

Komentarji

  1. Aleša, pravijo da prvo leto čokolada ni preveč fajn, čokolino pa ima lep delež čokolade v prahu. Jaz bi se mu rajši izogibala. 🙂

 1. Ana, zanima me, če Timonu odkar sta začela z gosto hrano ponudiš pijačo tudi med obroki? Če ja, ali navadno vodo ali kak bebe čaj oz. kaj podobnega? Hvala za odgovor!

  *** Trial period expired. Please subscribe to the service. Request number 44ea707228bef944a728811f02f41b6a. Antispam service cleantalk.org. ***

  1. Anja, tudi med obroki mu vsaj dvakrat ponudim pijačo. Sama prisegam na vodo. Če pa slučajno imam sok od kuhanega jabolka, pa mu ponudim tega. (večkrat namreč kuham čežano) Seveda pa jabolčnega soka ne sladkam. 🙂

 2. Pozdravljena.
  Prebrala sem vseh pet delov, kot sploh prvo branje na tvojem blogu.
  Tekoč in prijeten ritem branja zapisanega, me vleče da preberem še kaj več, jedernato pa si zajela tudi vse najpomembnejše. Skratka, odlično branje!
  Pod točno to objavo pa ti pišem zato, ker me zanima kje bi lahko kupila tole zeleno začitno “palerina-majčko”, ki jo Timon nosi na sliki. Entuziazem nad hrano našega malčka tako prevzame, da samo tetraplenica ni dovolj. Izgleda namreč, kot da ga se dolgo ne bo popustilo, ker je na splošno v peti prestavi ves budni čas.

  LP, Tina

Komentarja ni mogoče oddati.