Anina kuhinja

Težave z umivanjem zob pri otrocih

Težave z umivanjem zob pri otrocih

Še dobro leto nazaj smo s Timonom vsak večer imeli pregovarjanja za umivanje zob. Prav vsak večer. Že od malega ni maral umivati zob in z dragim sva poskušala na vse načine. Na koncu smo tako ali drugače zobke umili, ampak vedno naju je celoten proces prav izčrpal. In brez skrbi, sva imela mesece petja pesmic o zobkih in ščetkanja skupaj z aplikacijo, kjer si mucek umiva zobke, … ni da ni. Nobena zadeva ni trajala dolgo in tega dela dneva se noben od nas ni nikoli preveč veselil.

Potem pa je kar naenkrat mali naredil preskok. Že dejstvo, da je prišel na svet njegov bratec je stvari malo spremenilo, saj se je pred njim rad pokazal. Še največjo razliko pa je naredila električna ščetka Oral-B Kids. Prav zares. Timon je kot njegov ati, mahnjen na elektroniko in ščetko, ki mu drugače sploh ni bila zanimiva, je začel gledati drugače. No, priznam, da sva jo tudi z dragim “prodala” kot čudežno ščetko, ki sama umiva zobke in ji moraš zobke le pokazati. 😀

Kmalu po tem si je prav tako zbil sprednje zobke in sva bila nekajkrat pri zobozdravnici. Ta je zelo pohvalila njegove zobke in kmalu smo prišli na pogovor o tem, da uporabljamo električno ščetko in je tudi ona zelo podprla uporabo. Mogoče je tudi to pripomoglo k zavzetemu ščetkanju, saj je vsakič tam pokazal svoje zobke in bil pohvaljen, da so lepi.

Tako tudi enkrat v tem dobrem letu nismo imeli težav z umivanjem zob. Prav vsak večer in jutro z veseljem umivamo. In hvala bogu je to veselje gledal tudi Liam in nikoli ni povzročal preglavic zaradi ščetkanja. Sicer me je že vprašal zakaj se njegova ščetka ne trese in če lahko on tudi s tisto ščetka. Pa sem mu razložila, da mora še malo zrasti, potem pa lahko. Uporaba električne ščetke se namreč priporoča od tretjega leta naprej.

Zadnje mesece Timona spodbujava, da ščetka sam in midva le malo popraviva. Čeprav imam občutek, da niti ne bi rabila. Se je naučil da ščetko vodi od zobka do zobka in tako umije vsak zobek posebej. Pa še pustiva mu, da sam dozira pasto za zobe. Nanaša jo s tako zbranostjo, da ga je prav zabavno gledati. 🙂

Kdaj so pa vaši otroci sami začeli umivati zobe? Do kdaj se jih popravljali, preden ste jim zaupali, da sami dovolj dobro umijejo?