Sestavine:
2 rdeči papriki
1 večji ali 2 manjša melancana/jajčevca
10-14 rezin topljive mocarele
300-400 ml paradižnikovih pelatov
6 žlic krušnih drobtin (jaz sem uporabila brezglutenske Schaer)
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
2 stroka česna
1/3 čajne žličke soli – oziroma po okusu
čili v prahu po okusu
1 čajna žlička javorjevega sirupa ali 1/2 čajne žličke sladkorja
Nekaj idej za postrežbo:
– s testeninami
– poleg mesnih jedi
– z rižem
– poleg pire krompirja ali pečenega krompirja
Postopek:
NatisniMelancane narežemo na tanke kolobarje in jih posolimo. Zavijemo jih v aluminijasto folijo in položimo v hladilnik za vsaj 20 minut – lahko tudi čez noč.
Melancane stisnemo in ožamemo, nato pa jih na 1-2 žlicah oljčnega olja popečemo da se spustijo in ponekod zlato rjavo zapečejo. Takšne odstranimo.
V isti ponvi popečemo na večje koščke narezano papriko. Med praženjem jo posolimo. Ko se ponekod rjavkasto obarva jo odstranimo.
V isi ponvi na žlici olja popečemo drobno narezan česen. Ko zadiši, mu prilijemo pelate. Dodamo čili, sol, javorjev sirup in sladko papriko v prahu in kuhamo 5 -10 minut.
V pekač naložimo papriko, žlico dorbtin, nekaj rezin mocarele, nato melancane in spet žlico drobtin.
Postopek ponovimo in zaključimo z mocarelo. Prelijemo s paradižnikovo omako. Po vrhu dodamo še kakšen košček mocarele.
Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30-40 minut, nato pa kot prilogo postrežemo k različnim zgoraj predlaganim jedem.