Sestavine:
Sestavine za mlečni gres:
500 ml mleka
6 žlic pšeničnega zdroba
2 kapljici Aromatrip eteričnega olja nageljnovih žbic
2 žlici vanilijevega sladkorja
1/3 čajne žličke cimeta
Sestavine za cmoke:
450 gresa
50 kisle smetane
220-260 gramov moke
1/4 čajne žličke pecilnega praška
1/4 čajne žličke soli
1 večje jajce
12 zvrhanih čajnih žličk čokoladnega namaza
Sestavine za obliv:
350 ml sladke smetane
150 gramov bele čokolade
oreščki ali sadje po izbiri
Postopek:
NatisniMleku dodamo eterično olje, sladkor in cimet, ter ga segrejemo do točke tik pred vretjem. Takrat vmešamo zdrob in ga med rednim mešanjem na srednji temperaturi kuhamo da se zgosti in skuha. Takšnega pokrijemo s folijo za živila po površini, da se ne bo naredila zkorjica in ohladimo.
Ohlajen zdrob dobro zmešamo z jajcem, kislo smetano, sladkorjem, soljo, cimetom in eteričnim oljem. Vmešamo moko in sestavine grobo povežemo.
Pomokamo delovno površino in testo prestavimo nanjo, ter oblikujemo hlebček. Tega zvaljamov pravokotnik/kvadrat debeline približno enega centimetra.
Zrežemo ga na poljubno velike kvadrate. Na sredino dodamo čajno žličko čokoladnega namaza in testo z rokami zapremo okrog, ter oblikujemo cmok.
Cmoke soparimo ali kuhamo v soljenem kropu 20-22 minut.
Med kuhanjem zavremo smetano. Vanjo vmešamo čokolado. Preliv prihranimo za postrežbo.
Po želji dodamo oreščke ali poljubno sadje. Sama sem čez grobo narezala karamelizirane lešnike.
Zdrobove čokoladne cmoke s karameliziranimi lešniki sem pripravljala z Aromatrip eteričnim oljem nageljnovih žbic ki je esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olje je tako primerno za uporabo v aromaterapiji, za aroma kozmetiko in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.
Poleg eteričnega olja nageljnovih žbic najdete tudi kar nekaj drugih v Aromatrip spletni trgovini.