Sestavine:
- Sestavine za podlago:
- 150 gramov maslenih ali polnozrnatih piškotov
- 50 gramov masla
- 1-2 žlici mletih lešnikov
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- Sestavine za nadev:
- 200-250 gramov izkoščičenih višenj iz kompota
- 4 žlice marelične marmelade
- 1-2 žlici limoninega soka
- 800 ml sladke smetane
- 500 gramov sira mascarpone sobne temperature
- 150 gramov grenkega kakava v prahu
- 1 vanilijev strok
- 2-3 žlice ruma
- 5-7 žlic sladkorja v prahu
- 100 gramov kvalitetne temne čokolade
Postopek:
Natisni- Piškote in lešnike fino zmeljemo. V ponvi segrejemo maslo in mu dodamo vanilijev sladkor, piškote in lešnike, ter vsebino do zlate barve popražimo. Zmes pritisnemo ob dno servirnega pekača/servirne posode. Podlago ohladimo.
- Marmelado zmešamo z limoninim sokom in segrejemo do toplega. Prelijemo jo čez podlago in čeznjo potresemo odtečene višnje.
- Mascarpone sir zmiksamo skupaj s kakavom v prahu (1-2 žlici prihranimo za vrh torte), rumom, semeni vanilijevega stroka in sladkorjem. V zmes vmešamo 600 ml tekoče sladke smetane. Mešamo da se sestavine fino povežejo nato pa jo prelijemo čez podlago.
- Torto položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, najbolje čez noč. Nato pa jo potresemo s preostalim kakavom v prahu, okrasimo s stepeno smetano in nadrobljeno čokolado.
Pozdravljena, Ana,
tortica izgleda res čudovita. Zanima me, za kakšen premer pekača je napisan recept.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Tina
Živjo 🙂 Napisana je za klasični model torej 24 cm premera. 😉
Lepe praznike želim,
Ana