Anina kuhinja

Torta marlenka – medena torta

Čas priprave: 120 minut (+ hlajenje čez noč)

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: Pekač premera 20 cm

Sestavine:

Sestavine za oblate:
600 g bele moke
125 g masla
2 jajci
250 g Dr. Oetker sladkorja v prahu
3 žlice tekočega cvetličnega medu
žlica kisa (najbolje medenega)
1 žlica Dr. Oetker sode bikarbone

Sestavine za kremo:
500 g mascarpone sira
250 g masla
3-5 žlic sladkorja v prahu (odvisno od okusa)
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega pudinga
2 žlici Dr. Oetker sladkorja v prahu za puding
500 ml mleka za puding

Ostale sestavine:
2 dcl vode
1 žlica cvetličnega medu

Postopek:

Natisni

Najprej začnemo s pripravo oblatov. Maslo, sladkor, med in kis zmešamo in kuhamo na nizkem ognju dokler zmes ne postane homogena. Zmes ohladimo in nato vmešamo jajci. Dodamo še moko s sodo bikarbono in mešamo s spatulo, da ohranimo rahlost. Ko nastane malce pocasto testo, ki ga lahko oblikujemo v kepo, ga razdelimo na 6 delov.

Vsak del na papirju za peko razvaljamo na tanko. Testo mora biti zvaljano širše od pekača, saj ga bomo kasneje obrezali na pravo velikost.

Oblate pred peko nekajkrat prebodemo z vilicami, da se testo pri ohlajevanju ne bo skrčilo. Posamezne oblate pečemo na 180 stopinj nekih 5-7 minut oziroma dokler niso temne zlate barve.

Ker je testo na začetku zelo krhko, z njim ravnamo previdno. Na še toplo testo položimo tortni obod brez dna (ali obrnjen na glavo) in pritisnemo, da dobimo krog z obsegom tortnega oboda. Nato oblate ohladimo kar na peki papirju na katerem smo ga pekli. Ohladimo tudi preostanke oblatov, saj jih bomo kasneje zmleli in uporabili za posip.

Medtem ko se oblati hladijo, se lotimo priprave kreme. Puding skuhamo po receptu z vrečke, le da dodamo še dve žlici sladkorja v prahu. Nato ga pokritega s folijo za živila (folija se mora dotikati površine pudinga, da se ne naredi skorjica) ohladimo na sobno temperaturo.

Maslo penasto stepemo. Med mešanjem postopoma dodajamo mascarpone, 3-5 žlic sladkorja v prahu in puding. Tortni pekač obložimo s peki papirjem. Na dno pekača postavimo prvi ohlajeni oblat, ga napojimo z mešanico vode in cvetličnega medu ter premažemo s kremo. Postopek ponvaljamo, dokler na vrh ne položimo zadnjega oblata in ga premažemo. Torto na koncu posujemo z zmletimi preostanki oblatov. V hladilniku jo hladimo čez noč.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.