Anina kuhinja

Torta kokos, bela čokolada, jagoda

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 18-20 minut

Količina: torta premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
2 jajci
5 žlic moke
2 žlici grobe kokosove moke
5 žlic mleka
5 žlic rastlinskega olja
5 žlic sladkorja
1/2 vrečke pecilnega praška
ščepec soli
100 ml mleka
2 žlici ruma

Sestavine za osnovno kremo:
800 ml sladke smetane za stepanje
6 lističev želatine + 50 ml vode ali mleka
400 gramov mascarpone sira + 250 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja v prahu

Sestavine za belo čokoladno kremo:
polovico osnovne kreme
150 ml sladke smetane
200 gramov bele čokolade

Sestavine za kokosovo kremo:

polovica osnovne kreme
200 gramov kokosovega namaza

Sestavine za jagodno panakoto:
500 gramov zamrznjenih jagod
150 ml vode
2 žlice sladkorja
3 žlice limoninega soka
6 lističev želatine

Sestavine za belo čokoladni obliv:
50 ml sladke smetane
80 gramov bele čokolade

Sestavine za okras:
vrečka Teta Frida jagod v beli čokoladi
kokosov čips

Postopek:

Natisni

Jajca, sladkor in sol stepamo da podvojijo prostornino in postan zmes svetlo rumena. Takrat dodamo olje, mleko, moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Zmešamo ravno toliko da so sestavine povezane, nato pa prelijemo v dobro namaščen tortni pekač. Pečemo v segreti pečici na 175 stopinj 18-20 minut – dokler zobotrebec iz sredine ne pride ven čist.

Mleko in rum zmešamo in prelijemo čez vroč pečen biskvit. Ohladimo. Ohlajenega prestavimo na podlago na kateri bomo servirali torto in okrog biskvita dodamo obod tortnega pekača. Obod malo namastimo z maslom in ga oblečemo v papir za peko. Namastimo ga da se papir lepše prime in ne nagaja.

Sladko smetano za belo čokoladno kremo zavremo. Zavreto odstavimo in vmešamo belo čokolado. Ohladimo.

Želatino za kremo za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Vmes stepemo sladko smetano skupaj s sladkorjem do točke da se napihne ampak je še tekoča. Mascarpone sir in pripadajočo sladko smetano z ročnim mešalnikom fino umešamo.

Želatino ožamemo in jo dodamo v kozico skupaj z vodo. Segrevamo na najnižji temperaturi da se popolnoma stopi. Nato pa jo vmiksamo k smetani. Vmiksamo še mascarpone kremo.

Celotno kremo razdelimo na dva dela. V en del vmešamo ohlajeno belo čokolado. Del kreme lahko zadržimo če bomo z njim želeli okraševati torto. Kremo prelijemo čez biskvit in položimo v zamrzovalnik za 30-40 minut.

V drugo polovico kreme vmešamo željen kokosov namaz in jo pustimo na sobni temperaturi.

Želatino za jagodno panakoto namočimo v mrzlo vodo. V kozico dodamo jagode, sladkor in vodo. Zavremo in kuhamo nekih 5-10 minut da del vode pohlapi. Takrat ugasnemo ogenj in dodamo ožete lističe želatine. Premešamo in spasiramo. Vlijemo limonin sok in popolnoma ohladimo.

Ohlajen jagodni del prelijemo čez ohlajen in čvrst prvi sloj torte. Položimo nazaj v zamrzovalnik za 20-30 minut, nato pa prelijemo še z zadnjim kokosovim slojem. Položimo v hladilnik za 5-6 ur – najbolje čez noč.

Obod in papir za peko previdno odstranimo. S tankim nožem lahko nežno ob vrtenju torte poravnamo kakšno gubo od papirja za peko. Lahko uporabite tudi acetatno folijo, ampak ker je težje dosegljiva in se mi zdi da imate peki papir vsi doma, tudi sama delam torte raje z njim.

Sladko smetano za preliv zavremo. Odstavimo in vmešamo čokolado. Ohladimo, nato pa prelijemo po torti. Malo robu pustimo nenamazanega. Ohladimo za uro v hladilniku.

Okrasimo s Teta Frida jagodami v beli čokoladi, kokosovim čipsem in nabrizgano prihranjeno kremo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.