Anina kuhinja

Torta čokolada malina vanilija

Čas priprave: 45 minut

Čas kuhanja: 10 minut + hlajenje

Količina: pekač premera 24 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
2 jajci
20 gramov vaniljevega sladkorja
20 gramov navadnega sladkorja
30 gramov moke
20 gramov grenkega kakava v prahu
ščepec soli
ščepec cimeta

Sestavine za čokoladni ganache:
65 ml sladke smetane
100 gramov temne jedilne čokolade

Sestavine za vaniljevo kremo:
500 ml mleka
5 rumenjakov
40 gramov vaniljevega sladkorja
60 gramov navadnega sladkorja
30 gramov koruznega škroba
1 vanilijev strok
6 lističev želatine + 2 lističa želatine za sladko smetano
50 gramov masla
500 ml sladke smetane + žlica sladkorja v prahu

Sestavine za malinovo panakoto:
300 g zamrznjenih malin
100-150 ml vode
6 lističev želatine
1 žlica marelične marmelade
1 žlica vaniljevega sladkorja
sok polovice limone

Ostale sestavine:
600-700 gramov svežih malin
30-40 ml mleka
1 čajne žličke ruma

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo biskvit. Jajca in sladkorja, ter sol stepamo 5-10 minut, da se prostornina poveča za še enkrat. Takrat v zmes dodamo presejano moko s kakavom in cimetom. Prelijemo v dobro namaščen pekač s premerom 24 centimetrov in pečemo 10 minut v segreti pečici na 180 stopinjah. Pečen biskvit ohladimo.

Smetanov za ganach segrejemo do točke tik pred vretjem. Takrat odstavimo iz štedilnika in dodamo čokolado. Počakamo 10 minut, nato pa fino premešamo.

Zmešamo mleko in rum in ohlajen biskvit namočimo. Čez namočen biskvit prelijemo ohlajen ganach in čezenj razporedimo maline, tako da ustvarimo tri kroge.

Nato se lotimo vanilijeve kreme. 6 lističev želatine namočimo v mrzlo vodo. Rumenjake zmešamo s sladkorjema in semeni vanilijevega stroka. Nato vmešamo koruzni škrob. Mleko pripeljemo do točke pred vretjem. Del mleka med rednim mešanjem vmešamo k rumenjakom, nato pa ves del z rumenjaki vmešamo k vročemu mleku. Mešamo na srednjem ognju da se zgosti in kuhamo nekaj minut, nato odstavimo in počakamo da se malo ohladi. Nato vmešamo ožete lističe želatine in maslo. Pokrijemo po površini s folijo za živila in ohladimo.

Namočimo preostala lističa želatine za smetano. Smetano stepemo in ji vmešamo sladkor v prahu. V kozico dodamo čisto malo vode in jo segrejemo, ter v njej stopimo ožeto želatino. Stopljeno želatino vmešamo v stepeno smetano. V ohlajeno vanilijevo kremo vmešamo stepeno smetano in prelijemo čez biskvit z malinami. Položimo v hladilnik za 4-5 ur. Najbolje kar čez noč.

Želatino za malinino panakoto namočimo v mrzlo vodo. Maline stresemo v posodo in dolijemo vodo in dodamo sladkor. Kuhamo 5-10 minut, nato pa dodamo limonin sok, marelično marmelado in s paličnim mešalnikom fino zmiksamo. Spustimo skozi cedilo in vmešamo želatino. Pustimo da se panakota ohladi na sobno temperaturo, nato pa prelijemo čez čvrsto vanilijevo kremo.

Hladimo vsaj 2-3 ure, nato pa okrasimo po okusu.

Torta čokolada malina vanilija je torta, ki vam bo vzela malo več časa, ampak bo na koncu ves trud stokrat poplačan z okusom.

Pri pripravi mi je pomagal najnovejši Boschev palični mešalnik Ergomixx, ki ima kot dodatek tudi nastavek+vrečke+škatlo za vakumiranje. Da ne omenjam, da ima res odlično moč – 1000-vatno, kar ni zanemarljivo. Priznam da je moja trenutno najljubša nova pridobitev in neverjetno kako zelo mi v kuhinji pride prav.

Pomagal mi je tudi Boschev Optimum in Boschev indukcijski štedilnik.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.