Anina kuhinja

Torta čokolada lešnik in vanilija

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: torta premera 22-24 cm

Sestavine:

Sestavine za oblate:
2 zavitka zvaljanega listnatega testa
20 žlic mleka
4-5 žlic Bonne Maman mareličnega džema

Sestavine za kremo:
1 liter sladke smetane za stepanje
300 gramov mascarpone sira
9 žlic sladkorja v prahu
9 lističev želatine
200 gramov Bonne Maman čokoladno lešnikovega namaza
3-4 žlice limoninega soka
2 žlici vanilijeve arome


Sestavine za čokoladni ganach:

150 gramov mlečne čokolade
60 ml sladke smetane

Ostale sestavine:
čokoladne okrasne kroglice za okrog torte (lahko zamenjate z mletimi oreščki, kokosom ali torto pustite rustikalno)
40 gramov stopljene temne čokolade za okrasitev pečenih krogcev iz listnatega testa
vrtnice za okras
bela čokolada za okras

Postopek:

Natisni

Listnato testo razvijemo, malo povaljamo in v vsakem odrežemo krog premera okrog 22 cm. Premer mora biti velikosti tortnega pekača ki ga imate da boste kasneje lahko uporabili tortni obod pri sestavljanju. Premera naj ne bo večji od 24 cm, saj bo drugače torta nižja.

Testo položimo na pekač obložen s papirjem za peko in ga prešpikamo. Iz preostalega testa izrežemo manjše krogce, ki bodo za okras. Čez vse skupaj dodamo nov papir za peko in pokrijemo z drugim pekačem od pečice. Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 10 minut. Po tem času odkrijemo in pečemo še 5 minut.

Postopek ponovimo tudi z drugim testom.

Oblata ohladimo.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. Po tem času jo ožamemo in dodamo v kozico skupaj s toliko smetane da pokrije dno. Na najnižji temperaturi želatino segrevamo da se popolnoma utekočini. Vmes jo lahko tudi nekajkrat premešamo. Takšno pustimo stati za čas priprave ostalih sestavin.

V drugo kozico dodamo čokolado lešnikov namaz. Prav tako ga na najnižji temepraturi segrevamo da se malo segreje in postane malo bolj tekoč – tak se bo lepše vmešal v kremo.

Sedemsto mililitrov sladke smetane stepemo do točke da se začne fino peniti ampak še ni mehko stepena. Takšni med rednim hitrim stepanjem vlijemo stopljeno želatino. Stepamo vsaj še slabo minutko da se dobro premeša.

V drugo posodo dodamo preostalo smetano, mascarpone sir, limonin sok, vanilijo in sladkor. Fino zmešamo in na koncu zmešamo s stepeno smetano z želatino da dobimo lepo enotno kremo.

Kremo razdelimo na pol in polovici vmešamo čokoladni namaz. Ob čokoladne kreme in vanilijeve kreme odvzamemo 6 polnih žlic – te bomo uporabljali za okras.

V tortni obod položimo prvi oblat, ga namočimo z deset žlicami mleka in premažemo z džemom.

Čez prelijemo čokoladno kremo. Vse skupaj za 20 minut položimo v zamrzovalnik, da se krema malo očvrsti.

Nato prekrijemo z drugim oblatom, ga namočimo in prelijemo z vanilijevo kremo. Položimo v hladilnik čez noč.

Naslednji dan zavremo smetano za ganach. Zavreto smetano odstavimo in vanjo dodamo nadrobljeno čokolado. Pustimo stati 5 minut, nato pa premešamo. Ohladimo do sobne temperature. Torto po tem času s tankim nožem odrežemo iz oboda. Z nožem nežno zdrsimo ob robu da poravnamo kremo. Ganach prelijemo čez torto odstranjeno iz oboda. Položimo jo nazaj v hladilnik za dodatni dve uri.

Listnate krogce okrasimo s stopljeno čokolado, vrtnicami, belo čokolado.

Izberemo si posip za rob in ga z roko previdno nanesemo. Okrasimo s preostalo kremo in okrašenimi listnatimi krogci.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.