Sestavine:
Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
180 gramov sladkorja
1 vrečka Dr.Oetker vanilijevega sladkorja
ščepec soli
1 vrečka Dr.Oetker pecilnega praška
3 zvrhane čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke mletega ingverja
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode
Sestavine za kremo:
600 ml smetane za stepanje
3-4 žlice Dr.Oetker sladkorja v prahu – po okusu
sok ene limone
lupinica ene bio limone ali 1/3 čajne žličke Dr.Oetker limonine lupinice
1-2 žlici ruma
400 gramov mascarpone sira
6 lističev Dr.Oetker želatine
2 pesti suhih brusnic
Ostale sestavine:
1,5 dcl vode + 1 žlica Dr.Oetker sladkorja v prahu + 3 žlice limoninega soka (za namočit biskvit)
3 žlice marelične marmelade/džema
15-20 Speculaas piškotov
brusnice za okras
vetrci za okras
Postopek:
NatisniJajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.
Rumenjakom dodamo sladkorja in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Moko, cimet, mleti ingver in pecilni prašek zmešamo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček. V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.
Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg. Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist. Biskvit ohladimo. Vodo, limonin sok in sladkor v prahu zmešamo. Ohlajenega razpolovimo. Spodnji del položimo na servirni pladenj in obkrožimo z tortnim obodom. Namočimo s polovico pripravljene sladke tekočine. Premažemo z marmelado.
Želatino namočimo v mrzlo vodo za vsaj 10 minut. V posodo dodamo nekih 30-40 ml vode in vanjo dodamo ožeto želatino. Segrevamo na najnižji temperaturi da se želatina popolnoma utekočini. Vmes nekajkrat premešamo.
Sladko smetano stepamo do točke da se začne fino peniti, ni pa še čvrsta. Dve zajemalki odvzamemo in dodamo v drugo posodo. Dodamo mascarpone sir, sladkor, limonin sok, limonino lupinico in rum. Fino premešamo. K smetani na hitro vmešamo stopljeno želatino, nato pa še mascarpone kremo. Tri zajemalke kreme prihranimo za okras. V ostalo vmešamo grobo narezane brusnice in raporedimo po pripravljeni podlagi.
S preostalo slako tekočino namočimo zgornjo plast biskvita in ga položimo čez kremo. Malce pritisnemo na kremo da je vse skupaj tesno in kvalitetno pokrijemo s folijo za živila. Položimo v hladilnik čez noč.
Naslednji dan s tankim nožem zdrsimo ob rob oboda in ga odstranimo. Po vrhu premažemo s prihranjeno kremo in je malce pomažemo tudi okrog torte. Ob rob razporedimo piškote. Vrh okrasimo z nadrobljenimi piškoti, cimetom, brusnicami in vetrci.